There was an error in this gadget

Monday, April 16, 2012

Tips to Buy Stroller


Tak ingat dah pernah share tips ni ke belum.

Since my first pregnancy, I budgeted my saving to have a good stroller. With a huge option to buy stroller out there, honestly it was so hard to make a decision. Sampai bergaduh-gaduh dengan Ish nak beli stroller yang mana satu. Dia nak yang tu, aku kata lagi best yang ini. Bila aku nak yang ini, kalau dia kata suka hati lah nak yang mana, mula lah aku pun tak sure nak amik ke tak sebab tak confident takut sebenarnya stroller tu tak best.

Last-last beli Graco travel system, sekali dengan carseat. Beli dekat Mid Valley Baby Fair tu.  Survey hari Sabtu, hari Ahad datang balik sebab tak dapat buat decision. Too many choices. Too little money. Haha. Menyesal jugak sebab the day before diorang offer RM999. Tapi masa kitorang beli dah RM1150. Rugi RM150 tawww..



Haha apela yang pening-pening sangat nya ntah. Stroller je bukan kereta mahal ponnn..For me it is a long term investment. Right baby stroller can be a great help. If you managed to make a wise decision in buying the right one, you can use it in the long run. I used to hear form few people that they were regret to buy their first stroller for the little one(s). 

Ramai jugak yang dah beli stroller tapi beli lagi yang lain sebab stroller yang first/second tu tak seuai lah dah rosak lah koyak lah. Pastu ada jugak yang beli stroller takde car seat. Stroller dah mahal pastu beli lagi car seat yang mahal jugak. Kalau dah ditambah-tambah total membeli sume tu dah jadi berapa riban? Oh nooo..That’s why kitorang pilih betul-betul dan survey dari aku pregnant 5 bulan lagi. Pregnant 8 bulan dah dapat travel system idaman.

We just cannot go for any strollers without knowing what exactly suit us the best. So here I would like to share some important tips to buy a good stroller. From our experience lah. Actually this is my husband specifications.

1.       Price
Beli lah ikut kemampuan. Ikutkan hati nak jugak beli stroller yang stylo cam peg prego quinny sume tu. Tapi mahal sangat lah. Banyak lagi stroller yang lebih murah dari tu tapi sangat convenience. Tau kan rupa paras tak penting, yang penting kelebihannya. Eceh.

2.       Weight
Tengok siapa yang akan selalu hangkut stroller tu ke sane sini. For me, mestilah husband. So I don’t really care about the weight. Haha.

3.       Seat design and function
Ini sangatlah dititiberatkan oleh husband aku juga. Dia taknak beli graco mosaic yang menjadi pojaan hatiku masa memula sebab recline die pakai tali ke hape ntah. Senang melucut. Ish nak recline yang steady. Boleh recline seflat yang mungkin dan setegak yang mungkin. Hamboih. Klau dah ada baby, sila lah test letak baby dalam stroller idaman sebelum beli.

4.       Safety harness
Seat belt, brakes sume tu kena test betul-betul ye.

5.       Hood/ canopy
Aku prefer yang ada window. Senang nak intai-intai baby. Tapi yang kitorang beli tu takde hokay. Memikirkan kebaikan yang lain, beli jugak lah.

6.       Handle design
Pilih yang senang pegang dan steady.

7.       Basket
Biasa mak-mak memang suke basket besar. Ada aku tengok stroller yang takde basket pun. Tak best lah. Susah nak bawak barang-barang baby. Tapi tak payah besar sangat pun takpe. Asalkan ada. Kang dah macam trolley tesco plak kang.

8.       Wheel
Sebelum beli tu test2 pusing sepuluh round kedai tu, belok corner baring, kata Ish. Tengok tayar die ketat ke smooth. Ada kitorang test stroller yang tak best sangat bila nak pusing sebab cam ketat je dan tak 360 degree. Pilih yang smooth dan senang nak handle boleh pusing macam mana pun.

9.       Fold mechanism
Ini tersangatlah penting. Untuk menjimatkan space boot kereta, make sure anda beli stroller yang boleh lipat jadi cam payung tu. Umbrella fold. Stroller lama kan banyak yang lipat dua je, so kalau nak simpan ke nak letak dalam boot ke, memang amik space. Kalau umbrella fold ni bila lipat jadi kecik je. Jimat space boot kereta yang tak bape nak besar tu. Nak angkat pun senang.

So far tu jelah yang aku rasa penting. Nak tau kenapa tetibe share tips pasal beli stroller? Sebab semalam pergi Mom's Care Baby Carnival yang kat Ampang Point tu. Tetibe ada sederet stroller cecomel. Ish test-test kat Allsysha dan tengok dia cam comfortable je. Meet our requirement so well. So kitorang pun terbeli lah Maclaren Techno XT. Tak plan pun tau. Tapi sebab murah, Ish nak beli jugak. Untuk adik Allysha katanya. Aku setuju sebab harga asal RM1299. Kiotrang dapat beli RM650. Gile tak amik? ; )







Fortunately both stroller can fit our car boot at one time. 
Kalau tak muat, aku suh Ish jual balik.

2 comments:

ilyia nur ab rahman said...

mase dulu yg plg penting adelah samada stroller ku muat tak masuk viva ku yg kecil..bagusla beli stoller baru..yg lama rasanya adik allysha lg seswai kot..yg baru tu utk elicajara..

Adila Hashim Shariff said...

a'ah..graco tu elica dh x sesuai sgt sbb die lg suke kalau xde pape depan die pastu blh duduk tegak je..dat's y lah..