There was an error in this gadget

Sunday, July 21, 2013

Solat Dulu atau Makan Dulu?


Selalu jadi persoalan.
Tapi yang i ols tau, bila masuk je waktu Maghrib, mesti disegerakan berbuka.
So normally orang akan makan tamar dan minum air kemudian bersolat.

Terbaca ini dari blog Dr Maza. Jawapannya iaalahhh..


Makan Dulu
Ada orang menyangka bahawa sekalipun makanan sudah terhidang, yang terbaik itu solat dahulu, selepas itu barulah makan. Sehingga ada yang apabila mereka duduk di keliling hidangan, kemudian bangun meninggalkannya dan pergi menunaikan solat. Amalan seperti itu dirasakan oleh sesetengah pihak sebagai lebih mengikut kehendak agama. Namun, jika kita merujuk kepada hadis-hadis Nabi s.a.w kita akan dapati penegasan yang sebaliknya. Antaranya hadis daripada Anas bin Malik r.a.: bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:
“Apabila telah dihidangkan makan malam, maka mulakanlah makan sebelum kamu menunaikan solat Maghrib, dan jangan kamu tergopoh-gapah semasa makan malam kamu.”(Riwayat Bukhari dan Muslim).
Hikmah daripada arahan Nabi s.a.w agar mendahulukan makan ialah agar pemikiran kita tidak diganggu ketika solat dengan ingatan kepada makanan yang telah kita lihat terhidang di hadapan mata sebelum bersolat tadi. Ini boleh mengganggu kekusyukan solat seseorang. Dengan itu para ulama menyatakan dimakruhkan solat setelah makanan terhidang di hadapan mata. Ini merangkumi semua solat, bukan khusus pada solat Maghrib sahaja. Kata al-Imam an-Nawawi (meninggal 676H) dalam Sharh Sahih Muslim mengulas hadis-hadis berkaitan:
“Di dalam hadis-hadis tersebut dimakruhkan solat apabila terhidangnya makanan yang hendak dimakan kerana boleh mengganggu hati, menghilangkan kesempurnaan khusyuk”.



Contoh makanan yang selalu mengganggu emosi orang berpuasa.

Salah Faham
Ini bukan bererti kita mengutamakan makan dari solat. Sebaliknya kita makan terlebih dahulu kerana ingin menjaga kekusyukan solat. Hal yang sama apabila kita dilarang bersolat dalam keadaan terasa ingin membuang air besar ataupun air kecil. Nabi bersabda:
“Tiada solat (jangan dirikan solat) dalam keadaan makanan terhidang dan dalam keadaan menahan air besar atau air kecil” (Riwayat Muslim).
Ini bukanlah bererti kita menganggap buang air besar dan kecil itu lebih utama dari solat, sebaliknya mendahului kedua perkara itu demi menjaga kepentingan solat.
Tidak Makruh
Di sana ada cara untuk mengelakkan kemakruhan ini, iaitu elakkan menghidangkan makanan terlebih dahulu sebelum solat. Elakkan mata terpandang kepada makanan yang telah dihidangkan. Selepas selesai bersolat barulah dihidangkan. Namun, jika kelaparan itu kuat, bau makanan telah masuk ke hidung, sehingga ingatan kepada makanan sangat kuat sekali belum melihatnya, hendaklah dia makan terlebih dahulu.
Juga sudah pasti tidak makruh bersolat sekalipun makanan sudah terhidang jika keinginan kepada makanan tiada. Ini kerana punca (‘illah) larangan bersolat semasa makanan terhidang ialah agar tidak mengganggu kusyuk. Jika seseorang memang tiada keinginan kepada makanan, sudah pasti tidak menggangu kusyuk sekalipun makanan sudah terhidang.
Maknanya kat sini, kalau kita tak terasa sangat nak makan masa berbuka tu, boleh lah proceed dengan solat selepas berbuka ringan. Tapi kalau hati dah tak sabar nak makan dan perut pun memang tengah lapar, better makan dulu supaya nanti masa solat tak teringat-ingat makanan sebab tak sabar nak makan.
Ok, dah faham. Alhamdulillah.

Thursday, July 18, 2013

Tepung Pelita Paya Jaras

Quick update.


Kuih tepung pelita or I used to call kuih sampan when I was a kid.
I stayed with my (Arwah) Wan from 4-5 years old.
And this kuih, reminds me of her so badly.
I can still remember the smell of banana leaves in the house 23 years ago.
The most champion deliciously perfect tepung pelita I ever tasted.
Wan..Anje rindu Wan. Semoga tenang Wan di sana.
Terbayang-bayang cucu nakal Wan ni tak reti balik rumah.
Wan jenguk kat tingkap jerit 'Anjeee..Anjeee..Balik.."
Tapi nak kena berjemput baru balik setelah masuk parit,
 merayau satu kampung, main lumpur etc.
Dalam banyak-banyak kuih tepung pelita yang aku try selama ni (sebab rindu kat Wan), tepung pelita paya jaras paling tak mengecewakan dan nak dekat-dekat sama 
dengan rasa tepung pelita Wan dulu. :' (

Im so lucky that husband also love this kuih hehe.
So we ll rushing to param to buy it before it sold out. Every day.
Paya jaras sangat hot. Kul 6 dah habis.
Yang belum pernah rasa, try la. Rasanya kat memana param pun ada orang jual.
I can guarantee that this is one of the best tepung pelita in the world. cewah.

Ok selamat berbuka petang ni. Bye.

Thursday, July 11, 2013

Allysha Aisy Bonding Time Part 7


About the videos in their iPad.


Aisy baru sempat layan few secs only.


Then Kakak took the iPad.


Againn..Aisy have to mengalah.
Takpe la yang. Kakak tu tak tau lagi nak sharing-sharing ni.
Nanti dah besar sikit di atau la tu.
Tapi Kakak sayang Adik sangat tauu (tolong explain)

Be strong k Aisy.
Ada ganjaran untuk orang yang mengalah bagi mengelak pertengkaran/perbalahan.
Sesungguhnya Allah bersama-sama orang yang bersabar ketika teraniaya.

Apa Mommy cakap ni? Eh betul laaa..
Keep the principle ok kids?
InshaAllah pasti Allah tolong.

Haha tetibe (",)


Allysha Aisy Bonding Time Part 6


One upon a time.
Papa gave a box of chocolate to Mommy
but Mommy presented it to Aisy.


He try to figure out what was in that box.


But for me, Aisy took more time than he should.


Until this girl came and just grab the box.


Leaving Aisy stunned and regret.


Hahahahah..Aduh la anak-anak Mommy niii..
Kempunan kamu nak. Kesiannya.

Allysha Aisy Bonding Time Part 4







Pity Aisy. Hahaha!

Allysha Aisy Bonding Time Part 3


It was 6 am in the morning.





Just woke up, and both my kids get their toy box and started to play.
In silence.

Adakah dua-dua tengah mengigau?
I still wonder.

Allysha Aisy Bonding Time Part 2


Another scene Kakak was so kedek.



She enjoyed the iPad alone, Adik  ...................... 
Semua benda dia masuk mulut. 
Setelah gagal kenen Kakak nak tengok cartoon sama-sama.

Allysha Aisy Bonding Time


While I am deleting pictures from my phone (memory almost full haih),
I couldn't stop smiling and laughing to look at those pic below.







Hahahaha.
How kedek you were kakak?
Kakak enjoyed the cake all alone while Adik had to eat remote?!
But Adik so sweet, he were just smiling and laughing.Awww..Good boy..

Tuesday, July 09, 2013

Anniversary Dinner


We were seriously don't have any idea where to dine for our anniversary dinner.
Nak pengsan bila dengar Ish propose pergi makan ayam penyet.
Sabau jela. Balik-balik dia nak ayam penyet jugak. 
 We were mingle around KLCC, and then something crossed my mind.


Yea, Zanmai it was!


While having that yUmmylicious sushi, Ish stopped for a while.
M: Kenapa? Dah kenyang ke?
P: Takkk..Sayang nak makan. Sedap sangat..Hehee..
................................
Boleh gitu? Setiap kali makan sini pun mesti sayang nak makan spider-apa-ntah sushi tu.
Tapi memang sangat sedap yang itu tauuu..


This was our custom made sushi.
They never offer custom made sushi ok.
Tapi i ols ngade nak makan sushi filling lain, luar dia lain.
Memang takde dalam menu. 4 kali waiter kata tak boleh tapi we ols insisted 
suruh dia pergi tanya chef lagi skali sampai boleh.
'Errr..Chef said, this time only. For this time only."
We were, 'Yayyy! Thank you thank you thank you!!* two thumbs up*'


And..This sexy glass completed our dinner date that night.


Burped!
Alhamdulillah.


Adila&Ish Third Anniversary





Nak publish speech untuk husband kat sini.
Tapi belum pape lagi dah bergenang air mata.
Sobs.

Takpe lah. Nak cerita pada Allah saja.

Monday, July 08, 2013

Frequent Ask Questions: Mommy, as a Part Time Student Part 2


Assalammualaikum puan-puan semuaaaaaa!!
Ini untuk menjawab soalan yang paling fofulerrr orang tanya kiteeew..Uhuh.
Penat tak sambung belajar part time? Mestilah penat. Commitment bertambah.
Cuba baca entry minggu yang busy saya (bercakap dengan puan-puan terus tertukar 
watak jadi skema lantas menggelarkan diri sebagai saya) kat post sebelum ni. 
Selalu pun perkara seperti itu terjadi. Normal la kalau berkejar ke sana sini during weekend.Ye, ia agak memenatkan ye puan-puan. Kadang-kadang 'sangat memenatkan'. 

I once about to surrender and decided to quit a month after started my study..
Culture shock..I cant accept the fact that I have to go to school the whole day 
of my valuable Saturday and just forget about kenduri kahwin, balik kampung, shopping, jumpa kawan-kawan etc plus all the countless assignments, case study, 
project papers bla bla bla sampai tak memang tangan dan masa nak buat.
I told husband before I get into the 4th class that I don't want to do all this anymore.
The first one month was tiring enough, how am I going to continue for another 17 months?
That's it. Good bye personal goal in education.

But husband had given me loads of morale support and he made me 
believe that I should just continue and hit my goals.
Feeling tired is normal. No pain no gain.
Since then, I never look back and never ever again to think about quitting.
Bila penat, pandai-pandai cari jalan untuk hilangkan penat.
Biasanya saya minta izin suami untuk nap about half an hour before buat kerja lain.

Bila ingat goal, kembali bersemangat. Study mode turn on.

Yes, all mommies cant wait to be at home with the kids after office hours.
Balik rumah mesti berkejar jumpa anak-anak, nak masak, kemas rumah, iron baju, itu ini begitu begini. (Saya bertuah sebab tak perlu masak, I love you Mama!)
Pastu dah penat. Syoknyee tidur. Tapi tapi tapi, saya tak boleh terus tidur sampai pagi.
Usually i fell asleep around 11 pm and get up around 2-4 am to do revision.
I need to refresh my body and mind to absorb the knowledge.
It is one of the hardest things to do. To get up in the middle of tight sleep.
Pastu sambung tidur balik. Tak boleh nak study awal selagi Allysha belum tidur.
Well, no pain no gain. (Sambil tu, boleh sekali dengan solat sunat juga puan-puan.)

The most tiring is to attend the classes straight from 8 am until 630-7 pm every Saturday.
Back pain is killing us. Tulang belikat akan rasa lenguh teramat sangat.
Tapi Alhamdulillah saya tak berperang dengan rasa mengantuk.
But most of the class will get sleepy right after lunch break.
Sebab tu la saya selalu berkempen kat classmates jangan makan nasi sangat  
hari Sabtu je untuk avoid rasa mengantuk time class petang ahahah.

'Tengah hari korang jangan makan nasik..
Kalau nak makan, makan sikit je. Sebab nanti sure mengantuk. Alaa sabtu je.
Kalau boleh duduk bangun cam kat office takpe..Ni kena stay je dalam class dengar lecturer cakap. Dah la lecturer jenis tak bagi notes. Kena laju-laju jot down apa yang dia cakap. kalau ke laut, memang rugi gilaaaa. Kita makan la mee ke, kuih-kuih ke, pape la tapi jangan nasik atau nasi juga tapi dalam kuantiti yang tak bape banyak la..
Biar lapar sikit-sikit, asalkan jangan mengantuk dan tertidur terus. Rugii..
Try laa..Mesti nanti tak ngantuk dah..'

Begitula kempen tak makan nasi ku setiap hari Sabtu kepada kawan-kawan sekelas. Teheheee..(Tapi bila balik je dari class, menggagau cari nasi ayam penyet haks)

Oh, I take supplement as well.
Whenever I feel tired and less energy, I take vitamins.
Not sure if the supplement really helpful or it is just the psychological believes 
that make me fell better.

The most important is our mental strengths.
Mental sihat badan kuat! Gitewww.
Nak kuatkan mental, minta pertolongan Allah supaya dikuatkan iman, 
diteguhkan keyakinan untuk mendapatkan sesuatu jika itu baik untuk kita. 
Memang jika perkara itu baik untuk kita, InshaAllah pasti akan dipermudahkan. 
Kadang-kadang jalan nya tak berapa mudah, penuh berliku.
Tapi tu mungkin cara Allah minta kita berusaha dan  berdoa lebih lagi.
Asalkan niat kita baik untuk anak-anak, family, dan orang di sekeliling kita.
There must be a way to achieve our dreams.

Ok tak?
Ke tak begitu menjawab soalan? hehe..
Just drop me an email for other inquiries. 
My intention is just to share my experience.
Saya ni sangat la ntah pape. Amik yang baik, jangan terikut yang buruk.
Yang baik tu datang dari Allah, yang lain tu memang dari salah silap saya.

Good luck mommies.
For second most frequent ask question, wait for my next update ok.
xoxo,
Adila.

Frequent Ask Questions: Mommy, as a Part Time Student Part 1


I don’t really got time to blog since I started my study last Feb. 
Not as much as before that. Kadang-kadang jarang-jarang, kata Nujum Pak Belalang. Parenting tips pun dah tak banyak. Petua petui pun dah takde. 
Nak buat keje skolah pun tak sempat, ada hati nak menaip kat blog pulak kan. 
Cikgu rotan nanti. Maka jadi lah ia blog sendu yang berabuk.

However, I received emails from readers (all mommies) whom asking about my journey as a part time student. They were asking about tips, advice, and opinions. Seriously, I ols terharu. Terima kasih kerana sudi membaca cerita saya yang ntah pape ini, dan sudi bertanya lebih dari itu. But I am just an ordinary mommy. 
Who am I to give an advice to others whom I never met in person? 
But then, I appreciate it and I’m so glad to share my experience. 
And I don’t have any problem to share more than that if you need it.

But due to time constraints, I cant keep on replying your mails.
Tak balas bukan bermakna saya taknak layan ye puan-puan.
Tapi saya busy sikit dan mungkin juga saya dah tak tau nak reply apa hahah.
Tapi sayang sayang puan-puan semuaaaa!!(tetibe)


The most frequent ask questions are:
Penat tak belajar part time?
Pakai duit sendiri ke buat loan?

Better sambung belajar sekarang ke atau tunggu anak dah besar?
Boleh score ke sebab takde masa nak study?

And so on. There were lot more but those are the most famous questions. Hehe..
Let me answer roughly here.

Iye,memang penat. Kadang-kadang rasa teramat penat.

1/2 sponsor, half from my own saving.

It depends on your goal and the purpose of further study. 

Yes you can. It depends on how you manage your 24/7.

For further explanation, inshaAllah soon.
Next entry boleh tak? hehe.


Wednesday, July 03, 2013

Adelia just shared an Instagram photo with you

Hi there,

"Adelia Custom Made Wide Chiffon Shawls are sold out and no more restock. Thanks a trillion for your support peeps. New items from next project coming up sooooonnn! Follow @adelia_byilyiaadila for an exclusive shawls. 
Xoxo, Adelia Team." 
(taken at We love you, customers)




Yesss..You read it right.
It is a new project by Ilyia and Adila.
Ilyia and me always looking forward to have a business venture since we were 16! We were Program Usahawan Muda members, actively selling snacks and anything students need. 
From there, we started to dream. To be a successful businesswoman. Verangan boleh mencipta kEjayaan jugak tau.
We have tried something else before this and seems that shawls suit us the most. Do things that you love.

Alhamdulillah. First 2 weeks were amazinggg!.
I cant be thankful enough for the tremendous support by customers, well most of them our lovely friends.

Thank you so much guys.
Thanks for supporting us, student-Mommies whom always dreams to be a businesswoman apart still pursuing our own goals.
To have a serious business, is one of them.
Yes, we are serious. Pray for us okay.
InshaAllah. Ya Allah, bantulah kami. Amin, Ya Rabb.

Sincerely,
Adila Hashim.