There was an error in this gadget

Thursday, May 31, 2012

Tips Latih Bayi Berjalan



Sekarang tengah trend Allysha busy berjalan. Alhamdulillah bersyukur sangat. 
Belum setahun lagi dah jalan ke hulu ke hilir. Girl mommy dah besar laaaa..



Actually, parents la yang bertanggungjawab dan perlu active latih baby berjalan. 
Kalau parents tak rajin ajar baby tatih, baby pun tak berani nak start jalan kan.

Biasanya sampai je rumah, lepas letak beg kitorang akan bawak Allysha tawaf satu rumah. Allysha nak kitorang dukung dia, so dukung jugak la dalam 5 minit, then letak bawah balik untuk pimpin dia berjalan pulak. Practice make perfect.

Nak suruh start, agak payah. Tapi bila dah mula, memang taknak stop jalan. 
Untuk galakkan dia bangun dan suka nak jalan, Ish main hide and seek. 
Ish panggil dia pastu nyorok. Allysha akan tarik mommy untuk carik papa dia. 
Now, Allysha dah tak ajak mommy bila main ngan papa. 
Sebab Allysha dah boleh jalan sendiri! Yay! Alaaaa tapi mommy nak joinnn..hehe..

Tips untuk melatih baby berjalan.

1.  Kurangkan letak anak dalam baby walker. Bila dah lebih 10 bulan, rajin-rajin letak baby kat bawah dan biar dia main / berusaha untuk bangun sendiri bila nak bergerak. 
Kalau selalu sangat dalam walker akan menyebabkan baby malas dan lack of confidence.

2.  Masa ajar anak berjalan, biarkan kaki baby tanpa stoking / kasut. Ni untuk memudahkan baby kita menyeimbangkan badan dan mengawal pergerakan. 
Lagipun baby boleh rasa jari-jari dia grab lantai dan dia akan lebih confidence bertatih.

3.  Baby akan lebih cepat berjalan kalau selalu practice dengan parents dia. Rajin-rajin lah bawak anak tatih tawaf satu rumah. Mula-mula main tatih 3,4 langkah dengan dibantu oleh sorang lagi yang akan sambut baby. Then boleh start jalan dengan memegang kedua2 tangan dia. Jalan la dari jung sini ke hujung sana. Memang sakit pinggang dibuatnya. 
So ajak la husband pegang tangan baby lagi sebelah. Pastu latih baby pegang satu tangan je pulak. Baby akan berusaha nak pegang kita balik. Try untuk ajar dia jadi berani jalan dengan pegang sebelah tangan je. Kemudian lepaskan tangan lagi sebelah dan biar dia tatih sorang-sorang. Tapi parents kena standby untuk sambut la sebab baby senang sangat jatuh time baru-baru jalan tak pegang pape nih.

4.  Main sambil ajar anak jalan. Macam dah bagitau tadi, Allysha suka main hide and seek. 
So papa akan panggil Allysha dan menyorok. Allysha akan carik papa. 
Memula memang dia merangkak. Tak pun, tarik mommy untuk cari papa dia.
Tapi bila dia tak sabar, dia bangun, berdiri dan jalan pegang dinding. 
Sambil tergelak-gelak dia tak sedar dia dah jalan lepas tangan, makin lama makin laju.

5.  Make sure surrounding selamat untuk baby. Kalau boleh, ajar anak jalan atas tikar / carpet. Sebab time ni senang sangat terjatuh, tergolek, terlentang. Avoid main atas lantai yang keras dan licin. Pastikan takde barang-barang yang berbahaya jugak ye. 
Kalau asyik jatuh dan sakit dan menangis nanti lama-lama baby jadi trauma nak berjalan lagi. Kena bagi semangat lebih la.

Tapi setiap baby mempunyai development yang berbeza. It is normal kalau ada baby yang start jalan awal, seawal 10/11 bulan. Ada juga yang agak lambat dalam 1 tahun 2 bulan-5 bulan. Kalau dah masuk 1 tahun 6 bulan bulan tapi baby tak boleh start berjalan lagi walaupun dengan sokongan, barulah anda perlu jumpa doctor untuk consultation kerana baby mungkin mengalami beberapa masalah kesihatan.

Selamat berjalan-jalan dengan babyyyyy!

Allysha Azzahra : She Can Walk!


After few weeks of training, Allysha strated to walk!


I mean, she can walk by herself without support.


Look, she can dance as well : )


Busy baby surround the house.


Here.


And there.


Walk walk walk!

Yay! Forget the stroller. 
Lets have a walk at shopping mallllll!!
Erk yeke?

Allysha Azzahra : First Few Words



Allysha sekarang ni setiap hari buat mommy bergenang air mata tau. 
Bukan sedih tapi terharu dan happy sangat. 
Allysha makin pandai itu ini. 
Paling best tengok dia main dan dengar dia membebel-bebel..


She now is 11month and 23days and she can speak few words already.
Well, selain bahasa2 comel yang tak difahami tu lah kan.. 

 papa - 1st word. Sungguh bangga bapak dia. Allysha suka keluar bilik dan carik papa. 
Pastu panggil 'papa! papa! pa!' huh..mommy sangat jeles!

 nak nenen - nak susu le tu. hehe cute sangat takde orang ajar pun sebut nenen tu.
Tetibe je 'nak neneneneneennnnn..nak nenennnn..' baby memang cakap nenen ke?

hep - sebab mommy selalu marah dia cakap hep, die pun 'hep' kita balik. 
Amboiii..sape marah sape patutnya ni..


tak - kalau buat sepah atau buat bising, Allysha awal-awal pandang mommy/papa 
Pastu cakap 'tak..tak..tak..' macam bukan dia yang buat la..pandai tak ngaku..

nak - mintak something

ka - panggil cik ika dia. 'ka..ka..' nak suh ika dukung dia.
wah wah..nanti kena panggil cik ika ok. 


acih - terima kasih. Surprisingly she said thank you to mama when mama hand over her feeding bottle.. 'acihhh..' maybe die dengar baby sebelah rumah cakap acih masa kitorang bagi chocolate kat dia..

And few more..
What's next Allysha? 
Mommy cant wait to hear 'mommyyyyyy!'

Tuesday, May 29, 2012

Aqiqah Allysha


Just browse the pictures first ok ; )












Aqiqah Allysha : The Birthday Party


Assalammualaikum and Hiiiiiiii!!!
Still got no time to share the story about Allysha's aqiqah and 1st birthday party la..
Nak bercerita pakai air liur je pun tak rajin, petah lagi nak menaip..

Will update the description soon.
For the the time being, just browse the pictures first ok ; )

































Aqiqah Allysha : The Chocolate Bar / Candy Buffet / Kids Section


From the first I wish to have a chocolate bar / candy buffet for the party.


Tapi dah tak jadi chocolate / candy bar sangat. All mixed up.
Candy + chocolate + jelly + snacks + cakes + sweets.
To add the variety. Sampai kids dah tak tau nak amik yang mana.


Kek batik 3 tupperware, letak je terus habis.


Some kids asked " boleh makan ke tu?"
Haha comel sangat sampai takut nak usik le tuh. (ok perasan).


Ilyia datang dengan membawa beg doraemon beliau lantas mentouch up meja itu.
Yelah, aku kengkonon dah siapkan backdrop bagai..tapi tak sempat nak pasang! huwaaaa!
Tak pe, boleh guna time buat aqiqah/birthday party adik Allysha pulak next year.


Cuppies yang sepatutnya ada cream cheese frosting tapi dah jadi chocolote 
di hias dengan toppers Ilyia yang sangat comel! Orang berebut sebab nak dress tu je haha.


Marshmallow pop, chocolate ball and cupcakes. Cute tak? PM for order haha.


Nak mintak tolong Ilyia pasang backdrop yang ada pun aku dah tak boleh fikir dah. 
Blank! Lupa letak barang sume kat mana.


Turned to be like this. Cute jugak kan?
Really love it!

Aqiqah Allysha : The Cakes


Really need a lot of improvements.
It should be last minute baking and decorating to remain the moist texture.
Tapi macam-macam sangat nak dibuat. Ada banyak to do list dalam kepala ni.
So terpaksa baking dari hari jumaat pagi. Natijahnya hari ahad tu kek dah tak moist. 
Not like what it supposed to be. Sedeeyyhh.. Tapi licin licau habis jugak di makan..



Fondant cake for Birthday.
Lenguh tangan nak menguli. Comot jadinya sebab sangat penat.
Tapi ramai cakap cute. Yeke? Kalau ikhlas, terima kasih lah.. Heee..


Fondant cake for Aqiqah.
Akibat ketandusan acu huruf Q, maka guna huruf K je.
Asalkan sebutnye sama ye tak?


Moist chocolote cake especially for the tahfiz kids.
Seronok tengok budak-budak tu makan beria.

Additional : Kek batik, cupcakes (oreo/blueberry), marshmallow pop, chocolate ball.

Nangis buat semua sengsorang. 
Nak prepare cream cheese frosting atas cuppies pun tak sempat. 
Apatah lagi nak buat chocolate fountain. Nan hado!
Tengok je la beryls chocolate beku yang tek berusik tu. Haih.
Next time, insyaallah will do it better. Hehe..

Aqiqah Allysha : The Main Menu


Mom decided to cook all the food. ALL!
What a big dream due to our small family members, so a little helpers.
Nak masak macam-macam pulak. Itu ini macam tu macam ni.
Sape nak tolong? Risau giler ok. Siap bertekak..
But my mom always won the arguments.

Amazingly, she and aunt managed to cook it all for 130-150 guests.
Siap masak lebih supaya boleh bagi orang tapau.
Terror wooo..Tapi lepas tu, pengsan!


Buffet table.


Gulai nenas ikan masin.


Gulai labu.


Gulai kambing.
Amboii gulai belaka.


Sambal ikan keli.
Is a must for us. Family pencinta ikan keli.
Sile jangan nak cakap geli la hape la yeh, tampar kang.


Sambal tempe ikan bilis.


Ayam goreng berempah.


Rendang kerang.
Very the selangorians!


Ulam, ikan masin, belacan.


Bubur kacang, fruits, jelly, cuppies.


Laksa!


And chrysanthemum tea aka teh bunga ; )

Perfect for me! So thankful to my mom. Terharuuuu..
Really hope our guests enjoy the foods..