There was an error in this gadget

Friday, May 11, 2012

DIY Kaftan



Allysha's kenduri akikah is just 2 weeks from now.
Tapi boleh pulak terlupa Mommy takde baju nak pakai..

Diameter perut semakin bertambah.
Maka perlu cari jenis baju sesuai dan selesa. Thinking of kaftan.
Memula plan nak beli siap je. 
Tapi fikir nak cari kaftan ready made kaler match cam baju melayu Ish memang susah. 

So I decided to buy the same colour material and DIY the kaftan by myself. 
Ala bukan susah pun. Jahit lurus je kan. 
Dulu-dulu boleh je jahit baju kurung / kurung moden sendiri.
 Tapi dah lama malas nak start balik. Sekarang ni tetibe rasa nak sharpen the skills. Eceh.

Kat jakel memang banyak sangat choice kain cecantik sampai apa yang di target pun dah lupa. Naaakkk je aku beli colour purple ngan salmon red td. Haih..Tapi tahan je..
Light turquoise macam baju Ish dah takde..Dah agak dah..
Mata sangat berkenan ngan turquoise camni. Takpelah tak sama tone. Asalkan suka. Haks..


Tanya salesperson tu dia kata cukup 3 meter. Untuk safety, aku amik 3.5 metre. 
Jenis kain Italian valentro. Tak la sekilat satin. Ok la.


Ok ini basic untuk jahit kaftan..

Just jahit tepi, tebuk leher, dan jahit lurus.
Pastu tambah la manik ke, embellishment ke, ribbon kat pinggang ke, lace ke hape ke..
Hopefully jadi la..


Taraaaa!
Ok tak? Ok la untuk preggo. 
Tambah tali untuk ikat cam ribbon kat belakang supaya nampak ada shape 
walaupun perut boyot hehe..
Actually kat leher tu ada lace tapi tak nampak.
For family only eheh.

Selamat menjahhhiiiitttt!

1 comment:

ilyia nur ab rahman said...

beli riben yg lace cantik kat kedai jahit or brg2 hantaran tu..kat syarikat bunga riben for sure banyak..waaakakaka..sama dgn kaler baju raya kitorg..