There was an error in this gadget

Wednesday, September 26, 2012

On My Due Date..Usaha Doa Dan Tawakal




Efa asked when my due date is. Suddenly I remember that she experienced almost the same things like me. She was overdue for 1-2 days (think so). On her edd, doctor at Pusrawi suggested her to induce or wait for few days more. She chose to wait n try everything she could to deliver naturally. After 1 day, she safely deliver a baby girl. 
Ok found my mentor!

‘Babe what u did to fasten the labor aritu? i can’t wait any longer. takut la klu kne induce. We’ve tried so many tips. It seems doesn’t work at all. Due from lmp was 25 sept. Then doctor scan n said it supposed to be on 27 sept (today), can be up to 5 oct depends on situation. But till now still no contraction, no signs, no shows..n m freaking nervous..petang ni ada last check-up..’

She advised me this and that. I’ve tried it all before, most of the tips. 
Akar Fatimah, selusuh, sexual intercourse, cakap dengan baby, banyakkan berdoa etc. Kecuali, advise dia supaya takyah banyak berjalan dah. Banyakkan rehat je. Duduk diam2. 
Aik, bukan kena jalan banyak3 ke? Maybe sebab di saat akhir dah tak praktikal kot. Lebih baik tenangkan fikiran dan kumpul energy untuk push nanti. Betul jugak tu.
Plus, ada doa lain yang dia share yang aku tak pernah tau. 
Alhamdulillah. Akan amalkan doa ini pula.

Doa Memohon Melahirkan Anak Tepat Pada Masanya

“Allahumma inna nas aluka minal khairi kullihi 'ajilihi waajilihi, maalimna minhu wama lam na'lam. Waanuzubika minas syarri kullihi, 'ajilihi wa ajilihi, ma alimna minhu wama lam na'alam.

Ya Allah, kami mohon padaMu segala kebaikan samada lambat atau cepat, yang kami ketahui dan tidak kami ketahui. 
Dan kami berlindung kepadaMu dari segala bahaya samada lambat atau cepat, yang kami ketahui atau tidak kami ketahui.”

Actually ni adalah potongan ayat dari doa selepas solat fardhu.
Ok memang padan dengan maksudnya.

Yes it supposed to be earlier/today. I have an appointment with doctor this evening
Last week diorang confident je cakap, ‘next week kita tak jumpa dah rasanya. Mesti awak dah bersalin. Sebab bebile je boleh ni. Dah dekat dah ni...’ Tapi tak ye. 
Berjumpa lagi kita minggu iniiiii..Very deeply hoping that during the further check-up 
me and baby in a very well condition and praying that the doctor allow me 
to wait until the process comes naturally.

Dari rasa biasa je, terus berdebar-debar dan tak senang duduk. Gundah gulananya hati ni nak pegi check-up petang karang. Apa la doctor decide nak buat agaknye? 
(I know it based on our condition)..Dr Ilya..Kak Ilya yang cantik manis..I want to ask so many questions but at the same time feel like I wanna skip the appointment because 
I AM AFRAID of any not-so-good news from you! Boleh cenggitu..

Tetibe tertanya efa, 'kenapa doctor nak induce efa eh walhal baru sehari overdue?
Bukan1-2 weeks later than edd pun boleh ke?'

'Doctor risau pasal benda yang dia tak nampak. Contohnya tali pusat. 
Bukan boleh monitor pun. Kan tak nampak. Masa baby keluar tu, memang ade terbelit sket tali pusat kat leher die. Nasib baik sempat..'

WHATTT?? 
Na'uzubillah..

Adila, think postitive!!
Ilyia pagi-pagi dah wassap tetibe suh think positive. Different pregnancy different experience katanya. Betul la tu. Masa Allysha dulu, agak perit masa mula pregnant tapi nak bersalin memang senang. Yang ni, sangat senang sepanjang pregnant, dan diharapkan masa bersalin juga senang. ngeeeee ; )) Insyaallah. Amin ya Rabb.

Husband and me have tried so many ways, so many tips, anything we could.
Doa yang tak putus-putus dipanjatkan kepada yang Maha Kuasa.
Sekarang kami bertawakal pada Allah swt dan menyerahkan segala urusan kepadaNya, 
yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya.


Dear All..
Di kesempatan ini saya nak memohon maaf atas segala kesalahan dan kekhilafan 
yang saya tersengaja atau tak sengajakan. Maafkan segala kesilapan saya selama ini. 
Maaf jika ada terkasar bahasa terlanjur perbuatan dan sebagainya. 
Halalkan makan, minum, ilmu dan segalanya yang telah dikongsi dengan saya. 

Mohon kawan-kawan doakan semoga dipermudahkan urusan saya untuk melahirkan second baby ni secara normal dan doakan kedua-dua kami sihat sejahtera.
Amin.

Tuesday, September 25, 2012

Sweet Lullaby - I Won't Give Up ; )



Received an email from babycenter.com. 
Thank you for the explanation : )

"You're 40 weeks pregnant – your baby is due!


After months of anticipation, your due date rolls around, and... you're still pregnant. It's a frustrating, but common, situation in which to find yourself. You may not be as late as you think, especially if you're relying solely on a due date calculated from the day of your last period because sometimes women ovulate later than expected. Even with reliable dating, some women have prolonged pregnancies for no apparent reason.
You still have a couple of weeks before you'll be considered "post-term." But to be sure your baby is still thriving, your practitioner will schedule you for testing to keep an eye on her if your pregnancy continues."


Monday, September 24, 2012

Menabung Untuk Masa Hadapan


Allysha's current habit.


Simpan duit dalam tabung. Ohhh..good girl..
Kalau dulu kutip coins masuk mulut.
Sekarang kutip coins masuk tabung.
Wow mommy so impressed.



Tengok muka bangga dia tuh. Cet.


Goooddd..I'll give you bigger tabung okeh.
Nanti boleh la simpan duit banyak-banyak lagi.
Pastu kita bank in. Later we can use it for your study fund kan.
(harapan makbapak)

......

2 hours later

.......





Apejadahnyaaaaaa baru 2 jam dah korek tabung ni.
Haih..

Desire Food Checklist


Hado?

Di minggu terakhir sebelum bersalin ni, kepala memang ligat fikir kerja 
pasal makanan yang tak boleh / tak digalakkan makan masa minggu pertama 44 hari berpantang. Takut teringin sangat nanti, so berazam nak makan sekarang.

Siap buat checklist 'nak makan apa di minggu terakhir' u ols. 
Bukan persediaan bersalin atau berpantang je ada checklist hokeh.
Macam la nak pindah duduk kat cerok mane yang susah dapat makanan ntah kan.
Walhal 44 hari je. Bukan lama pun. Pastu, boleh la makan kalau nak.

Alaaa..biarlah..sebab sepanjang 9 bulan pregnant ni boleh dikatakan aku takde mengidam pape pun. Apa yang ada depan mata, tu la yang dimakan. Takde episod ke hulu ke hilir cari makanan mengidam kononnye. Plus, memang dari awal ajar diri sendiri taknak layan hal mengidam2 nih. Leceh la kalau tak dapat. Takut partner kata mengada2 plak.

Ni last minute baru nak mengada2 pe salahnye kannn..

KFC - yay!
Sushi - yay!
Milo ais - yay!
Mc D Samurai -yay!
Roti canai & teh tarik (gonna miss this breakfast so bad) - yay!
Mocha Praline Frappucino - yay!
Ikan keli masak lemak cili padi - yay!
Otai burger - malam esok
Mee goreng mamak - esok esok
 ...
...
ermmmm..lagi ape lagi?
...

Suddenly steamboat crossed my mind.
Sebab ape? Sebab SEAFOOD ler! I am a seafood lover babeh!
Pheww..nasib baik teringat..kalau tak, pasti hati meronta2 nak makan udang nanti.
Teheee..

"Halal Thai Buffet Steamboat & Sizzling BBQ Eat All U Can with over 150 varieties item to choose. Branches located at Taman Dagang Ampang or Taman Tun Perak, Cheras or Putra Nilai, Nilai Negeri Sembilan"


Hah kau..Purposely skip today's lunch for this.



Ok bye. nak pergi sekarang.


Sunday, September 23, 2012

Islamic Relief Fund


Mesti ramai yang tengok Majalah 3 Sabtu lepas kan?
Ye, memang kesian kat peminta sedekah, terutamanya anak-anak 'tahfiz' tu.
Orang kita memang ramai yang pemurah dan suka bersedekah especially bulan Ramadhan.
Baguslah. Tapi..Jangan la membuta tuli je. 
Kang tak pasal-pasal rupanya kita tertolong penjenayah pulak.

Such as that was revealed, most of them relate with a syndicate.
So starting from now on, let us do it to the right places/channels.

Kalau boleh, bersedekahlah di masjid/surau/rumah anak-anak yatim etc.
Sekarang ni semua di hujung jari je. 
Sila la  google tabung-tabung sedekah dan infaq yang memerlukan sumbangan.

Al-Baqarah [215] 
Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad): 
"Apakah yang akan mereka belanjakan (dan kepada siapakah)?"
Katakanlah: 
“Apa jua harta benda (yang halal) yang kamu belanjakan maka berikanlah kepada:
  Kedua ibu bapa, kaum kerabat, anak-anak yatim,  orang-orang miskin, orang-orang yang terlantar dalam perjalanan”.
Dan (ingatlah), apa jua yang kamu buat dari jenis-jenis kebaikan, maka sesungguhnya Allah sentiasa mengetahuinya (dan akan membalas dengan sebaik-baiknya).


Thursday, September 20, 2012

Sabar Je Laaaa

10.30 pm : went to hospital due to frequent vomitting and fever.
10.40 pm : they asked me to refer to dewan bersalin straight away. 
(Erk,tapi saya muntah2..bukan contraction..ok xpela)
They done ctg and scan then confirmed that it is  food poisoning (told ya)
11.10 pm : went to pharmacy to get the medicine.
12.00 am : name haven't been called yet.
12.10 am : the pharmacist said 'pn adila..sorry ye..tapi kite check ni, doctor x order lg ubat puan.bila saya call, rupanya dia ada emergency case tetibe pastu x sempat tekan submit order. kalau boleh, puan kena tunggu sampai dia settle case. xpun amik ubat esok pagi je sebab normally case camtu berjam2 jugak..'

'No thanks..' amik buku dan blah..
Buang masa akuuuuu je tau..ee sabar jela..boleh plak die xtekan submit medicine order..hadoiiii..

Monday, September 17, 2012

Memories


Accidently browsing my ex colleagues' FB album and had a short chat with her just now.


Really miss them in the pictures.  
They were my guru when I start my first step as a bank officer at the age of 22 years old. Then they became my family as I shared most of my time with them.


So many things have been learned. 
About work. About life. About making decision. 
So many memories. The best I’ve ever had. Then, now, till forever I guess. 
How can I be so sure? Because till now there’s no group of people can replace them 
in my heart with all the nostalgia that can never be erased. 



If i could turn back time...
*sigh

Wish to have a reunion with you guys soon! 
Hopefully! Insyaallah. Amin..

Wednesday, September 12, 2012

Resepi Lasagna Mudah


Sorry sangat sebab saya masak memang tak reti nak timbang ikut portion resepi sebenar.
Main bubuh dan agak-agak je. So resepi ni pun ala-ala main taruk jugak lah ye.
Just follow your cooking instinct. Sebab tu kita kata mudah. Heheee..

4 bahan utama (Lapisan lasagna + Sos Bolognese + Sos Putih + Grated Cheese) x 3


Hah ni yang perlu masuk trolley time bli groceries kalau nak buat lasagna ok.
Instant lasagna, full cream milk, olive oil, minced beef, mushrooms, traditional spagetti sauce, butter, cheddar cheese, mozzarella cheese, parmesan cheese, carrot, potato, oregano, blackpepper, chilli sauce.

Untuk menyediakan Lapisan Lasagne:

Rebus sebentar kepingan instant lasagne (6-8 keping kot). Sebelum tu tambah minyak ke dalam bekas rebusan untuk mengelakkan kepingan lasagne tu melekat. Kacau sikit, slow je sebab mudah terkoyak. Jangan lembik sangat ye. Saya rendam je dalam air panas. 
Pun dah lembik. Pastu toskan.

Untuk menyediakan Sos Bolognese (inti daging):


Panaskan kuali dan masukkan olive oil.
Tumis bawang putih (5 ulas-dicincang) dan bawang besar (1 biji-dicincang).
Kemudian masukkan daging kisar (saya campur isi ayam jugak sebab husband bising nak inti banyak. aiyoo cam budak kecik. 'time ni la nak demand. kat pizza hut x boleh'. owh ok).
Pastu masukkan carrot dan kentang (1/2 biji-dicincang). Tunggu semua empuk sikit.
Kemudian masukkan sos prego (1 tin 300g) dan sedikit air.
Masukkan pula mushrooms (1/2 tin – dihiris). Gaul sebati.
Tambah 2 sudu sos cili, sedikit garam, sedikit oregano dan sedikit blackpepper.
Adjust rasa sehingga anda confident tu la sos Bolognese paling sedap anda pernah buat. ; )
Masak macam buat kuah spaghetti tu ye. Tak pekat sangat, tak cair sangat.

Untuk menyediakan Sos Putih:


Panaskan kuali dan masukkan 3 sudu butter.
Masukkan 3 sudu tepung gandum yang dah dibancuh dengan secawan air.
Masukkan 1 setengah cawan susu full cream. Pastikan api kecil-sederhana.
Masukkan cheddar cheese (saya guna 4 keping single cheese- dikoyak-koyakkan) dan sentiasa kacaukan supaya kuah tak berketul dan cheese cepat cair.
Tambah sedikit garam dan kacau lagi sehingga agak likat. Jangan masin sangat ye.
Kuah putih ni kalau banyak lagi bagus. Nak lebih, tambah je susu dan kacau lagi.


Kalau anda dah dapat 3 bahan utama ni, bolehlah start preheat oven sehingga suhu 180 c (api atas bawah) 
Pastuuu.. ni yang paling tak sabar nih. It’s the layer time! Yay!

Sediakan bekas lasagne seperti casserole atau loyang atau ape je lah yang sesuai dan boleh dibakar dalam oven. 
1. Susun kepingan lasagne tadi sebagai base. Kalau bekas sederhana, mungkin guna 2 keping. Kalau bekas besar, mungkin guna 3 keping. Cukup untuk menutup permukaan bekas.
2. Pastu tuang sebahagian sos Bolognese / inti daging yang siap dimasak memula tadi. Ratakan.
3. Tuangkan pula sebahagian sos putih. Lebih sikit pun takpe. Nanti lasagne moist je. Giteww..
4. Pastu taburkan grated mozzarella cheese. Mix dengan parmesan pun boleh.

Ulang step tadi sehingga habis.
Kepingan lasagne > inti daging > sos putih > grated cheese. 
Kepingan lasagne > inti daging > sos putih > grated cheese. 
Kepingan lasagne > inti daging > sos putih > grated cheese (topping mesti lebihhhh)


Done! Masukkan ke dalam oven, bakar selama 30-45 minit (depends on the oven)
dan tunggu dengan penuh kesabaran. Tapi saya faham memang tak boleh nak sabar. 
Kejap- kejap pergi jenguk oven intai dah masak ke belum. hahah!
Bila topping dah golden dan tepi cam garing sikit, baru la boleh di keluarkan! Yay!




Selamat mencubaaaa!

Tuesday, September 11, 2012

Baby Hubby and His Favorite Food


Finalllyyyyy..
Managed to fulfill my husband's request after more than a year. 
A homemade lasagna inspired by Rini. Amazed by her cooking talent.
Terbagitau Ish yang Rini pernah buat pizza, dah start bagi hint nak homemade pizza pulak.
Kalau western foods, memang laju je dia tau. Anything relate with cheese, turn on.
Well, the pizza is just on the way, only if u bought me a bread maker :p

Dah nak bersalin baru terhegeh nak buatkan kan. Nasib baik ada pembantu.
For the first time ever, Ish has become my kitchen assistant yesterday.
Really surprised. Before this kena terjerit terpekik panggil baru la muncul kat dapur.
Tapi semalam, sanggup dia tercongok kat belakang aku yang lelaju sediakan ingredients. Sampai rimas sebab banyak nau soalannye macam budak kecik lak aih.
Sangat willing nak tolong itu ini. Punyalah excitednye tu..

Dalam hati berdebar jugak takut my fisrt time DIY lasagna ni tak menjadi.
Or not as good as he expect. Aku yang frust nanti. Bakal rasa sangat loser.
Tapi alhamdulillah. Jadi jugak la walaupun nervous masa tunggu siap masak sebab oven tu rupanya api bawah je. Walhal nak dapat lasagna yang golden kena api atas bawah.
Phew!


Pukul 3 pagi semalam tengah hujan lebat kat luar tu, ada makhluk makan kat sebelah. Dengan bau yang menggoda, boleh tabahkan hati je..

jangan..tolong la jangan..tahan..sila bertahan adila..jangan pandang..
tak elok makan benda camtu tetengah malam ni. nak letak mana lagi lemak baru 
di badan yang dah terlebih lemak ni? esok pagi saje ok..

Bangun pagi, first sentence yang aku dengar 'nak bawak bekal lasagna..'
Serious tetibe rasa macam ada anak kecik yang mintak bekal bawak gi school.

Sunday, September 09, 2012



Hi Mommies. Another dilemma. Rasa macam adik kurang gerak la hari ni. 
Normally dia sentiasa je sommersault dalam perut ni. Sentiasa ye.
Sampaikan pregnant kali ni, dah tak perlu tanda fatal kick chart. 
Sebab tak sampai sejam for sure dah gerak sepuluh kali punya. 
In fact, terlebih-lebih gerak lagi ada la. Pagi petang siang malam.
We noticed this little baby is so active more than her sister from the beginning until now.
But today, a lil bit lesser. And mommy get worried. : (
Satu jam sekali je. Tu pun tak sekuat semalam.

'Dalam tempoh dua minggu sebelum kelahiran bayi, pergerakannya semakin kurang dan kadar pembesaran bayi juga akan menurun sedikit. Ini semua adalah perkara biasa dan anda tidak perlu bimbang' - babycenter.com

Ye, lagi 2 minggu. Tapi saya tetap bimbang.
Bila google dan terbaca article ni, lagi laaaa...Nauzubillah..

Adik, please.. Jangan la takutkan mommy camni. Mommy tak tau apa terjadi kat dalam perut ni. Kalau ada scanner kat rumah kan bagus. Dapat dengar heartbeat pun jadi le. Kalau kurang gerak lagi, mommy papa pergi cekidout adik petang ni ok.Take care of yourself tau. We got 2 weeks + -. Please holding on sayang.


Ya Allah ,
peliharalah anakku selama berada di dalam kandungan dan sihatkanlah dia, 
Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penawar melainkan penawarMu, 
penawar yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah ,
Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah 
hatinya agar beriman kepada-Mu dan kepada RasulMu.
Ya Allah , zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat.
Ya Allah anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna, 
berakal dan bijaksana, alim dan beramal.

Ya Allah ,
panjangkanlah umurnya dalam ketaatan, sihatkanlah tubuh badannya,
dan indahkanlah akhlaknya, fasihkanlah lidahnya, perelokkanlah suaranya 
untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhamad s.a.w. 
dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam .

Air Selusuh - DIY


Biasanya air selusuh ni di sediakan oleh ustaz/ustazah/alim ulama yang dipercayai.
Tapi..kalau nak buat sendiri pun apa salahnya kan.
Rasanya lagi afdhal kalau suami kita yang boleh sediakan.
Redha Allah swt tu kan terletak pada redha suami juga..

Bila google ayat-ayat yang biasa dibaca untuk membuat air selusuh ni,
tak la susah sangat kan. Rujuk je terjemahan AQ.
Selawat syifa' pun pernah dishare dan boleh click kat belah kanan ni.

So masa prepare untuk bersalin Allysha dulu, 
air selusuh ni kami baca sendiri je. Sebab time tu tak tau nak mintak kat sape.
Tapi bagus juga kan, at least belajar sesuatu. : )
Untuk deliver adik ni pun, kami prepare sendiri jugak lah.
Insyaallah. Ikhtiar untuk dipermudahkan urusan bersalin.

Ada beberapa cara yang boleh kita praktikkan :


Cara A


1. Al Fatihah
2. Surah al Hasyr ayat 21
3. Selawat Syifa (Penyembuhan)
4. Bacakan doa : "Ya Allah, dengan hak Maryam dan dengan hak mereka yang diturunkan kepadanya Surah Maryam, ringankanlah daripadanya (sebut nama ibu yang hamil berbintikan ibunya) sakit bersalin dengan rahmat Engkau wahai Tuhan Yang Maha Pemberi Rahmat". Kemudian ditiup pada air atau minyak dan perlu diminum tujuh hari sebelum tarikh jangkaan bersalin
5. Sapukan air atau minyak di perut ibu dari atas ke bawah dengan bacaan selawat (7 kali)
6. Minyak selusuh perlu diminum sebanyak satu sudu apabila terasa sakit bersalin

Cara B

1. Beristighfar (3 kali)
2. Berselawat kepada Nabi Muhammad SAW, 
mendoakan keluarga, para sahabat dan umat Baginda.
3. Al Fatihah (1 kali)
4. Selawat (11 kali)
5. Alam Nasyrah (7 kali)
6. Al-Ikhlas (3 kali)
7. Al Falaq (3 kali)
8. An Naas (3 kali)
9. Al Fatihah (1 kali). 
Kemudian berdoa apa yang dihajati.

Cara C

1. Al Fatihah. Apabila sampai di ayat 5, lintaskan di dalah hati 
memohon dimudahkan bersalin sebanyak tiga kali.
2. Selawat Syifa (7 kali)
3. Surah al Hasyr, ayat 21 (3 kali)
4. Surah al-A'raf ayat 54 (3 kali
5. Hembus pada air, minyak atau kurma.

Dulu kami bacakan doa-doa air selusuh ni kat air akar fatimah yang direndam semalaman.
Kemudian diminum masa kat hospital tengah nak bersalin tu.
Mak ada suruh minum seawal 38 minggu. Tapi bila baca ni, takut jugak..

'Air rendaman akar fatimah mengandungi pitocin. Pitocin triggers uterus contraction. 
Kalau minum awal, takut contraction kuat tapi jalan tak buka lagi.
So better minum bila dah tiba masanya'

Google

Dulu ada try minum sikit masa 38 minggu. Ada la mild contraction tapi boleh tahan lagi.
Sebelum ke hospital masa hari dah confirm nak bersalin tu, sempat minum sebotol.
Dengan izin Allah swt, hanya 3 jam lebih saja proses bersalin anak pertama kesayangan, Allysha yang seberat 3.4 kg SVD. Alhamdulillah. Bersyukur sangatttt..


Friday, September 07, 2012

Persoalan Ibu Mengandung Yang Nervous Terjawab ; )


Finallyyyy..persoalan perempuan boyot dah nak dekat bersalin terjawab.
Alhamdulillah. Boleh la tidur lena dan jangan layankan sangat nervous tu ye Adila.

Semalam pergi clinic untuk check up 37 weeks.
Dah plan nak tanya few questions kat doctor.

1. Kenapa lately saya selalu rasa pening, nak muntah dan sesak nafas?

2. Kenapa Hospital Ampang tak bius masa jahit? Betul ke memang procedure camtu? 
Betul ke yang orang cakap pasal elak gelembung la, supaya jahit cantik la etc.

3. Boleh request bius tak? (soalan ni yang paling nak tanya sebenarnya)

Tapi..masuk je bilik doctor, doctor tanya dulu :

Doctor : Eh, macam kenal la..Tapi kat mana ya?
Mak Buyung : Ye la, macam familiar je. Doctor dari Hospital Ampang eh?
Doctor : A'ah. Pernah gi sana eh?
Mak Buyung : Last year saya jumpa doctor ni kot pasal scan baby saya tu. (confident je)
Doctor : Oh yang tu..Baby ok? bla bla bla (pun confident jugak)
Mak Buyung : (Terkebil-kebil jap. Kagum ngan memory doctor ni. 
Dia boleh cam lagi muka aku. Terus lupa soalan yang aku nak tanya.)
Tengok nama doctor tu nampak ' xxxx hani'..ala blur pulak 1st name dia..Takpela..

Tetibe Elya (my Perimbun school criminal bestfriend) message hari ni 
"Dila semalam ko ada check up baby kan? Doctor tu kan kakak aku. Dah lupa eh?"

Laaaa..Kak Long Elya ke..Kak Ilya Hani rupanya doctor semalam tu..
Patut la sangat cam kenal. Hahahaaa.. Laju-laju add fb. Laju juga Dr Ilya accept request. Bertambah laju la aku menanya soalan yang tak tertanya semalam. 
Oh tak sangka boleh qada' soalan nak tanya Dr.


  • sebenarnye semalam mcm2 nk tanya klu jumpe dctr..tp tgk muka kak ilya, trus lupa soalan..
  • sbb terfikir2 mana jumpa dctr ni..maybe last yr kot..

    tuhla.. mmg dulu keja ampang hospital, so bila adila ckp mcm tu ingat dah betul la

    • heheee..kak ilya..nk tanya blh x..
    • jahit tut pas bersalin memang x bius eh kak?
    • teringat2 lg sakitnye tu..
    • ni nervous sbb teringat psl jahit je..heheee..
      (kan dah cakap, ni la soalan 1st aku nak tanya haha)

      bius..tapi effect dia cepat habiz

      • o yeke..
      • frown

        ha'ah. kdg2 x habis jahit tapi bius dah habis

        • tp kak ilya, dila rasa macam sakit jahit la yg paling sakit drpd contraction dan nak kuarkan baby..
        • kawan dila yg bersalin kat hosp ampang sume ckp camtu..sakit lain xpe, tp sakit jahit mmg x blh tahan..

        • sorry kak ilya, nk tanya 1 lg.. 
          (smlm speechless nak tanya dctr..heheee)
        • kenapa 3,4 hari ni dila slalu rasa sesak nafas ye?
        • pastu nak muntah tapi x boleh muntah..


        • hahaha
        • semalam berapa minggu? x ingat dah. haha

          37weeks edd 25

          sebab capacity lung dah turun bila perut besar. lepas tu senang dyspepsia 
          (mcm gastric gak la)

          • ooo
          • dr ilya, ada orang bgtau saya kan, GH x bg bius masa proses jahit sebab nak jahit luka tu cantik..kalau bius, nanti gelembung2 pastu jahit tak cantik..betul ke kak? gelembung cane? kita memang tak boleh request bius sampai siap jahit ke?
            (eh, punyalah nak tau kan..heeee..)

            ooo ok mmg ada yg mcm tu. tapi boleh request..

            request dalam LR ke? leganyaaa..
            yay!thanks dr ilya hani! kurang nervous nk bersalin.. smile

            ha'ah
            ok. no problem smile


            yippie!! *sila tidur lena malam ni adila*