There was an error in this gadget

Wednesday, June 05, 2013

Petua Bayi Demam Panas / Sejuk.


Hi mommies.
Received an email from a friend today and she shared her experience about baby's fever.
Ada tip penting yang i ols tertinggal kat post sebelum ni pasal anak demam.
Dia tambah sebab mak dia nurse dan selalu pesan yang ini.

First thing first.

Kalau baby demam, check hujung tangan dan kaki dulu.
Kalau hujung tangan dan kaki panas, maknanya baby demam panas.
Kalau hujung tangan dan kaki sejuk, maknanya baby demam sejuk. Eh? 
Maknanya baby tengah rasa sejuk.

So kalau panas barulah apply petua / tips yang raup air dekat kepala dan satu badan baby ataupun mandikan dengan air suam supaya boleh reduce temperature tu 
dan kurangkan demam panas tu. 

Tapi kalau tengah sejuk, maknanya baby tengah sejuk so selimutkan dia. 
 Sebab macam adult juga kalau terkena demam sejuk terketar-ketar tu kan, 
memang la kena selubung satu badan baru rasa comfortable. 
Lepas rest dan dapat panaskan badan, inshaAllah ok.

Thanks for the tips Isha.

Husband sampai sekarang kalau i ols demam, selalu nya akan paksa minum air suam banyak-banyak atau pun lagi bagus air honey lemon suam panas. haaa..
Alhamdulillah it always effective to me.


Us last Saturday. We were at Melaka.
Few day after demam panas tu, Aisy kena chicken pox pulak.
Penuh la satu badan dia bintik merah. dia pun nampak tak selesa sangat.
Mama kata tak boleh nak buat apa pun. Either pegi clinic dapat calamine lotion, atau bagi air kelapa. We chosed the air kelapa! hehe..


Kakak pula insisted 'nak lalannn..nak lalannn..' pagi-pagi dah sebut nak pegi jalan.
Nak jalan pegi mana? At first we thought to go to clinic and get further check up for Aisy.. 
Tapi terpegi zoo pulaks melayan kakak punya pasal.Hee..


After the zoo, then we went to Klebang coconut shake.
Bagi Aisy sikit-sikit air kelapa + vanilla ice cream tu.
Kalau mama tau, mungkin tak bagi. sebab ice cream.
Tapi we all teringat Dr Hisham cakap 'everytime my kids got fever, i give them vanila ice cream. Only when they got fever only. Because vanilla ice cream can trigger (apa benda ntah) in kids body system. I never give them medicine. But vanilla ice cream'.

And it works to Aisy nampaknya. 
Alhamdulillah atas izin Allah kan, Aisy kena chicken pox sehari je.
Woke up on Sunday morning, the red sp0ts were all gone.
Legaaa sangat.

Mama tanya, 'pegi clinic ke semalam? ke u all bagi air kelapa?'
Nope, bukan air kelapa. tapi coconut shake with vanilla ice cream.
Jawab dalam hati sambil me and husband looked and smile to each other. 
Shhh.. rahsia tau. hehehe..

No comments: