There was an error in this gadget

Wednesday, May 29, 2013

Petua Bayi Demam / Tips to Reduce Baby's Fever Naturally


Sejukkan Badan.

Yes for me that's the only way to reduce the temperature.
Berusahalah untuk sejukkan badan anak sekerap mungkin.

Aisy demam dari hari selasa tengah malam.
Ni first time Aisy demam. Before this just flu / cough saja.
Terkejut bila terjaga tengah malam, belakang badan Aisy sangat panas.
Check thermo, it was 37.7'. Lelaju pegi clinic pukul 3 pagi.
Cam biasa, dah agak, Dr bagi ubat fever, flu, cough, antibiotic.
Consultation nan hado. Sebab dia tak sabar nak tdo balik agaknya.

Sampai rumah, tuam Aisy dengan towel basah. 
Pukul 8 pagi hari Selasa, badan Aisy dah normal ke 36.8' Alhamdulillah.
Tapi husband insist nak bagi ubat demam jugak.
(I hate giving medicine to my kids. Bukan elok pun ubat-ubat tu untuk infant body system as explained by Dr Hisham tapi tu lah..bila tengok anak demam camtu, terasa cam kena bagi ubat jugak sebab takut terlambat ke apa ke haihh)

Balik rumah petang Selasa, Aisy dah ok sket kot.
Temperature 37.5' tapi bila tdo dan terjaga tengah malam Rabu tu jadi 38' plk.
Memang ramai kata temperature selalu naik time tengah malam.
Nasib baik papa rajin lap Aisy dengan towel basah.
Mommy tak boleh nak buat ape lah sebab Aisy nak melekat je ngan Mommy dia.Sian Aisy. Oh sian kakak jugak tak dapat shleep ngan kitorang sebab nak elak terberjangkit kat kakak dia pulak. Beria kakak ketuk pintu panggil Mommy nak lepak ngan Mommy tapi Papa tak bagi kakak masuk bilik sebab adik need a good rest. Sooo sorry kakak.

Tengah malam tadi temperature Aisy jadi 39' pulak.
This time we have no choice but to give him an antibiotic. Duh! Terpaksa.
Sambil lap lap badan dia, baca selawat syifa banyak-banyak.
Aisy is a cheerful baby. Kuat gelak kuat sengih kuat main.
Bila tengok dia melepek, merengek. keluar air mata, Mommy pun sebak tau.
Aisy taknak dengan orang lain tapi nak Mommy je. Alalallaaaa..
Sekarang ni tengah nerusaha nak lap Aisy dengan kain basah lebih kerap lagi.
Because we do notice that his temp decrease to almost normal after that.

Ok here the summary of tips to reduce baby's fever naturally:

1. Place a cool washcloth/towel on baby's forehead while they rest.
Kalau senang guna cool fever je. Tapi coolfever pun cepat je keringnya. 
So basahkan je towel dan letak kat dahi/kepala anak.

2. Cool water baby massage.
Lap badan anak dengan kain basah sekerap mungkin sambil urut-urut sikit tangan, kaki dan belakang badan. urutan lembut membuatkan anak kita lebih tenang dan rasa selesa..
Lagi bagus kalau air asam jawa supaya lebih cepat panas badan tu berkurang.

3. Remove layers of clothing.
Jangan pakaikan baju tebal atau tak perlu selimutkan anak ye mak-mak.
So our baby could lose heat more easily through their skin.
Ada yang tengok baby demam dan simply ingat baby sejuk dan pelu diselubungkan.
No no no..kalau boleh, biar tinggal pakai diaper je. But with a medium speed fan la.
Kang kalau duduk bilik aircond, pastu biar dia togel, jadi bertambah selsema pulak anak tu.

4. Offer frequent breastfeed.
I dont have to offer Aisy. Dia yang akan cari Mommy nak melekat je.
Takpe Aisy, minum la breastmilk banyak-banyak ye sayang.
Tu la ubat yang paling mujarab anugerah Allah swt.

Ok, so far ni lah petua yang kami amalkan bila anak demam since Allysha baby dulu.
Alhamdulillah anak-anak kami jarang demam (syukur pada mu ya Allah atas nikmat kesihatan yang diberikan kepqada anak-anak kami) tapi bila sesekali demam camni, memang nervoussss because we are always trying to avoid any medicine from clinic since the Dr itself once revealed that he never gave his kids any antibiotic or fever syrup as it has a long term effect for the brain and body system. 

Jangan lupa bacakan selawat syifa pada anak sekerap mungkin dan berdoa banyak-banyak supaya anak cepat sembuh ok. InshaAllah.

No comments: