There was an error in this gadget

Monday, June 24, 2013

When something or someone scares you


"Mereka merancang, dan Allah juga merancang.
Sesungguhnya, Allah sebaik-baik Perancang."
[Al-Imran:54]


Yang penting mesti sabar, istiqamah dalam mengharap bantuan Allah 
dan yakin Allah pasti akan tolong kita sooner or later.
InshaAllah.





Friday, June 14, 2013

Qeisya's Second Birthday @ Dataran Shah Alam









I love US.

Allysha's 2nd Birthday Party


Last Saturday we joyfully celebrated Allysha's second birthday.
Alhamdulillah everything went well.
Ala buat simple je. Kebetulan Mommy tengah cuti sem (2weeks je kita cuti tau)
dan memang niat nak buat makan-makan sikit for family and friends.

Mommy ngade nak buat theme Dora the Explorer sebab ramai yang panggil Allysha, Dora.
Sebab haircut dia tu khen..Hehe tapi emmang Allysha is the esplorer pun.
Sume benda kat rumah tu nak dibukak dibeleknya.

The party was held by the pool.
Ingat nak buat kat rumah je sebab malas nak turun naik hantar barang.
Tapi Papa takut tak muat rumah nak kumpul ramai-ramai.
And yes indeed, it was reaally tiring!
Bertaubat taknak buat party kat luar rumah camni lagi dah. Serious.

The management had warned us to make sure that none of the guest get into the swimming pool while the party is on (3-6pm)
But..
Hey, which kids could tahan to just look at the water eyh?


Seee..bapak budak pun terjebak hokeh.
Walhal baru pukul 4. Memang tak boleh la nak tunggu lagi 2 jam kan.
Natijahnya guard datang dan sound sebab tak ikut rules. Heh.


The birthday girl was sleepy.


A simple candy buffet for the guest.
Simple. Not as full as the last year.
Sebab tak jemput ramai pun kan.


Guest wajib i ols.
Love you all mommies!


Dora theme birthday party turned to be pool party.


Naked kids everywhere.


Kan?


Nephews.


Aisy joined us as the VVIP u ols!


Thanks kakak for still being cheerful although u were sleepy.


Us. Singing the birthday song.


Loveeeeeely in laws.


Ah my soul sisters.


The goodie bag for kiddos.



Love love love this rainbow cake.
So cute and so delightful.


Allysha and her cartoon face. Hehe.

Ok this was some adrenaline rush actions by Allysha.
1st pic: Papa temankan Allysha main-main air kat pool tinggi 6 feet.
Mommy snap the pic of father daugther bonding lah kononnye kan.
Then, depan mata we ols Allysha terjun masuk dalam pool tu dan tenggelam!!
2nd pic: As if nothing happened.
Ya Allah girl, Mommy terkejut tengok Allysha terjun camtu tau. Dont do it again please!!
Ni mesti kes tak tahan tengok orang swimming so dia pun nak sebab before that Papa dia tak bagi join kids dalam pool due to her flu. Haiyaa..

Monday, June 10, 2013

Allysha Go Swimming


This was girls evening out at IOI Resort Putrajaya.
Only Mommy and Allysha.
We went for swimmiiiinnnggggg!
Boys just spent time in the room, play games and watching TV.
Huh boys memang malas outdoor. Ape laa..


'yay! shwiminggg! mommy..kakak shwimminggg!! yay!!'


Yelah kakak..
I know you love to play with the water.


My cutie pie. Ewah kaki tuu..
Berangan tengah swimming laju-laju sampai basah tudung mommy kena splash.


Agak jakun dia masuk swimming pool sengsorang.


Was trying to approach Abangs.


But when Kakaks came, she ran away.


We were among the last to leave the pool.
Cica taknak balik. Makin ajak balik, makin bersungguh-sungguh tunjuk dia nak swimming.
Cica..Cica..

I told hubby how excited Allysha to play in the hotel's swimming pool.
Then only hubby allow her to get in our apartment's swimming pool.

'Ok la ok la pasni kakak boleh swimming kat swimming pool rumah kita k.
Tapi tak boleh lama-lama! Chlorine banyak tu. Tak elok!'

Haih papa papa..always over protective..
But I like it. He's the guardian angel of our family.

Bestfriend's Wedding


We have waited so long for this day.
 Finally, Murni get married yaw!!


Sume orang excited.


Bukti excited, tempah baju kain sama color.


Mint green!
So in nowadays.
(Oh pah sungguh gigih dukung Aisy nampaknya)


Total was 11 members.


But 5 of them couldnt wear it.


 Love love love this photo.


Click.



Aisy was bored and sleepy.


But mom started to pose like this and that.


Mula la pose bukan-bukan kan. 



Congrats Mun.
I love you.
Well seems like everybody loveeee you so much.
Huntunglaaaaaaa kan ramai orang sayang. Hiks.
I pray for the best of your marriage Mun.
Bukan sentiasa senang dan seronok sepanjang masa.
Mungkin akan ada dugaan dan cabaran di tengah jalan.
Biasalah hidup berumahtangga.
But surely we can face it aite?
Marriage is worth fighting for.
Mari berusaha untuk jadi isteri dan ibu yang baik untuk keluarga kita, jom!
Thanks for being with me through my ups and downs for these past 15 years.
A friend like you is never can be replaced.
(dah macam ucapan happy friendship day pulak dah)
I cant wait to hold Mun & Jijoy's junior in my arms! cepat! hehe..


Lots of love from us,
XOXO,
AAAA.

Wednesday, June 05, 2013

Multi Source Income and Never Give Up


Attended cost reduction course on last Monday and Tuesday.


Our trainer was Dr Steven Liew.
He shared his experience like other trainers do.

Two things form Dr Steven that I value the most:

1. Multi Source Income.

2. Do not ever give up.

He is working with one company. But he also a part time lecturer in 4-5 institution. 
A trainer. A consultant. Invest in a business. etc.

He open our eyes about how important it is to have a multisource income.

He repeated his ACCA (if i'm not mistaken) for 10 times.
because he fails 9 times. And he took 10 years to get the cert.
Wonder what drove him to keep on trying.

He open our heart for not to give up easily and fight for what you deserve and what you want. Focus on your goals although it might take longer time than expected or things doesn't follow what you have planned.

Hmmm.. Thank you for that Dr Steven.

Allah swt Majikan Kita


Salah satu group what's app i ols ada discuss pasal rezeki petang semalam.
Tentang bulan June nya yang slow dan tak productive.

'Dah buat solat dhuha, solat taubat, solat hajat zikir, sedekah dan amalan rohani lain?
Ingat satu je, Allah tu majikan kita. Kalau kita nak bonus lebih, 
kita kena buat kerja lebih. Baru lah layak untuk dapat bonus. Betul tak?'

Yep. All this while I always trying to please my bosses. But when I feel unappreciated, 
I lose the motivation and assumed that my efforts means nothing to them.

Thanks for the thoughts Yani.

Sepatutnya kerja kerana Allah swt, minta dipermudahkansegala urusan pada Allah swt, minta diberi idea bernas dengan Allah swt, minta dimurahkan rezeki, bodek Allah swt, etc.
Yang penting perlu selalu ingat Allah swt lah kan. Selama ni bukan tak ingat. Ingatttt.. 
Tapi cara tu tak berapa betul kot. Manusia mudah lupa.

"Katakanlah: Sesungguhnya sembahyangku, ibadatku, hidupku dan matiku untuk Allah, 
Tuhan sekalian Alam". [Al-An'am : 162]


Ok? It is clear right?
Allah swt tu boss kita. Kalau nak  reward lebih, perlu usaha lebih dan ikhlas.
Ingat, rezeki tu Allah bagi dalam pelbagai bentuk.
Bukan setakat duit banyak, kereta mewah, rumah besar.
Tapi juga kebahagiaan, ketengan hati, keluarga yang sihat, anak-anak yang soleh solehah, kawan-kawan yang penyayang dan macam-macam lagi lah. 
So mari bersyukur, terus berusaha, dan berdoa untuk jadi hamba Allah yang lebih baik.
InshaAllah.
(",)