There was an error in this gadget

Wednesday, June 05, 2013

Allah swt Majikan Kita


Salah satu group what's app i ols ada discuss pasal rezeki petang semalam.
Tentang bulan June nya yang slow dan tak productive.

'Dah buat solat dhuha, solat taubat, solat hajat zikir, sedekah dan amalan rohani lain?
Ingat satu je, Allah tu majikan kita. Kalau kita nak bonus lebih, 
kita kena buat kerja lebih. Baru lah layak untuk dapat bonus. Betul tak?'

Yep. All this while I always trying to please my bosses. But when I feel unappreciated, 
I lose the motivation and assumed that my efforts means nothing to them.

Thanks for the thoughts Yani.

Sepatutnya kerja kerana Allah swt, minta dipermudahkansegala urusan pada Allah swt, minta diberi idea bernas dengan Allah swt, minta dimurahkan rezeki, bodek Allah swt, etc.
Yang penting perlu selalu ingat Allah swt lah kan. Selama ni bukan tak ingat. Ingatttt.. 
Tapi cara tu tak berapa betul kot. Manusia mudah lupa.

"Katakanlah: Sesungguhnya sembahyangku, ibadatku, hidupku dan matiku untuk Allah, 
Tuhan sekalian Alam". [Al-An'am : 162]


Ok? It is clear right?
Allah swt tu boss kita. Kalau nak  reward lebih, perlu usaha lebih dan ikhlas.
Ingat, rezeki tu Allah bagi dalam pelbagai bentuk.
Bukan setakat duit banyak, kereta mewah, rumah besar.
Tapi juga kebahagiaan, ketengan hati, keluarga yang sihat, anak-anak yang soleh solehah, kawan-kawan yang penyayang dan macam-macam lagi lah. 
So mari bersyukur, terus berusaha, dan berdoa untuk jadi hamba Allah yang lebih baik.
InshaAllah.
(",)

No comments: