There was an error in this gadget

Thursday, February 28, 2013

Surat Untuk B



“Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, yaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. Dan kewajiban ayah memberi makan dan pakaian kepada para ibu dengan cara ma’ruf. Seseorang tidak dibebani melainkan menurut kadar kesanggupannya. Janganlah seorang ibu menderita kesengsaraan karena anaknya dan seorang ayah karena anaknya, dan warispun berkewajiban demikian. Apabila keduanya ingin menyapih (sebelum dua tahun) dengan kerelaan keduanya dan permusyawaratan, maka tidak ada dosa atas keduanya. Dan jika kamu ingin anakmu disusukan oleh orang lain, maka tidak ada dosa bagimu apabila kamu memberikan pembayaran menurut yang patut. Bertakwalah kamu kepada Allah dan ketahuilah bahwa Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan” (2:233)

Sejak terrrrrpaksa tinggalkan Aisy dan buang saja ebm yang dipump hari tu,nampaknya b masih merajuk. Kalau direct feeding ok je dan cukup untuk Aisy. Tapi kalau pump, dia tak respond pun. Tak sudi melihat dunia.


Dear B,
It’s been almost 2 weeks. Please forgive me. I am sorry b. Pleaseee.. Not my intention. Seriously. Takde mak yang rela nak buang-buang susu macam tu je b. Unless kalau terpaksa. Jangan la merajuk camni. Kesian Aisy. Camne nak buat stock siang untuk Aisy yang manja tu. He is only five month old. At least six month for exclusive breastfeeding b. U knew it right? Macam-macam dah try ni. B nak cara camne lagi? Power pumping dah macam power rangers dah. End up b jugak yang sakit tapi takde ebm. Dah lama tak minum ice, B punya pasal. Air suam berbotol-botol sehari. Nak kena minum air sebaldi sehari pulak ke?

Mungkin aku kurang berdoa. Untuk apa pun kita kena minta pada Allah selain berusaha kan? Minta sungguh-sungguh. Hanya pada Allah. Niat yang baik, mesti dimakbulkan. Jika tidak, itu dugaan. Sabar banyak-banyak ok adila?

‘Ya Allah, permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan. 

Ya Allah seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini, penuhilah dengan rahmatMu dan keberkatan di sisiMu. Semoga dengan keberkatanMu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku..’

Amin. Percaya dan yakin dengan kuasa Allah yang Maha Pemurah dan Penyayang.

Tapi..next week kena out station lagi 4 hari.nak buat stock memang tak dapat la.haihhh..
Aisy..Im so sorry sayang.Mommy cuba bagi yang terbaik untuk Aisy selagi mampu. Walaupun tak dapat exclusive bf pasni, Mommy harap Aisy tetap membesar dengan sihat dan kuat dan bijak dan cute dan jadi anak soleh dan sume-suma lah yang baik-baik saja pada Aisy. 


InshaAllah.

Wednesday, February 27, 2013

Baby Kakak



'Immiii..sha bb kakak.."

3 points here.

1. She still call me immi instead of mami (mommy)
2. She now refer herself as 'sha' instead of previous cica.
3. How cute she reminds us that she still a baby. Baby tapi kakak. Kakak tapi baby. 
Now everyone in the house call her 'Baby Kakak' pulak. 
Hahaha. Macam-macam la awak ni Allysha.

Aisy Azziqry : 5 Months


Aisy is 5 months now.


He started wants to hold things and interested to play.


While smiling if there's a camera / phone in front of him. 
Tau aje..Well..in his blood.


Trying to sit down as well.


Not yet baby. 
Mommy worried about your backbone la.


Haih..this cheerful and adorable darling.

Sunday, February 24, 2013

Master oh Master oh Master Part ? (Ntah)


Sabtu lepas adalah minggu kedua kami masuk kelas.
Mungkin melihatkan kami yang agak laid back, tetiba sorang lecturer bagi lecture yang lebih kurang macam ni selama dekat sejam. Mungkin hampir berang atau lebih kepada risau melihatkan students yang macam main-main dan tak serious saja dalam class. 
Malah, sudah ada yang ponteng.

‘Ladies and gentlemen, don't assume this is easy. If you want to finish your course within the period, please follow our guideline. For these 18 months, you must willing to commit and sacrifice few things. 18 months only. First, no kenduri kawen, no leisure, no out station, no dating, no this and that during Saturday. You must attend classes, no matter what. Because sometimes you couldn’t find the most valuable knowledge in any text book but from experiences we shared. Second, make yourself available 2 hours / day on weekdays to study and do revision. The best is from 9-11 pm every day. Settle everything before that time. Third, put your life in schedule. Make a good planning. If you fail to plan, you are planning to fail. It is not that easy. You must focus better than you ever do before because you are not only a student, but a worker, maybe a boss, a mom etc. It is not easy. But you can make it if you strictly follow our advise' sort of. 

Lebih kurang cenggitu lah syarahan beliau.
Tetibe terfikir.
Eh?

18 months?
I thought 24 months! Oh that means, if ada rezeki, we will finish our course by august 2014. Wow. Cepatnya. Tapiii 5 sem dalam masa 18 bulan memang mencabar. Gils!
Sangat mencabar kot. Tak sempat nak bernafas dah register new sem. Memang kena focus betul-betul ni.

Study time 9-11pm?
My babies only fell asleep around 1-2 am every night. Pfft. Perlu kekuatan mental untuk lawan panggilan Allysha yang bersuara comel cakap bahasa tak difahami yang mungkin akan ajak mommy main tengah malam. Aisy ok lagi. At least mommy boleh bf sambil baca lecture notes. Tapi, kalau pukul 10 mommy dah termengantuk camne?Alaaa takutnye.

Planning?
Hmmm..

 

Hiks. Semoga kamu tak termalas di tengah jalan ye mommy Adila. 
I can do it!  I will survive! Skejaaap je. 18 months je. InshaAlllah. Heee..

Thursday, February 21, 2013




Its ok to fall. So we can learn to pick ourselves up. Even higher.

Hubby's Birthday Dinner Treat



Eh. motip? Touch up sket la. Nak gi dinner kan. Haha.


I know he loves sushi but never once we ever eat sushi unless served at any hotel buffet.
Because im not a sushi lover. Hanya pernah makan sekali je kat sushi king dengan ex bf.
Rasa macam makan nasi kepal je. What so special? Not my taste.
But this place is differentttt.. i tell youuuu.. (mata bulat)


The most superbbbb sushi ever tasted.
Rasanya total order ialah 7 set.
Melampau kan makan dua orang 7 set yang ada 6-10 ketul.


Yang ni paling sayang nak makan sebab sedap gila.
Ish : 'sayang nak makan ni. kita save for the last la yang..'
Save for the last? last2 tapaw take away sebab dah tak larat nak makan full gilaa..


Ni pun sedap. yang tu sedap yang ni sedap tu pun sedap.
Semuaaaa sedap. Burp. Alhamdulillah.
Nasib baik Ish suka. Dia kan fussy pasal makan kat luar ni.
Kalau dia kata sedap, maknanya memang betul-betul sedap lah tu. Hehe.


Ni kat rumah pulak.
Ye, plan nak surprise kat office tak jadi. 


Surprise kat rumah saja.
Lagi best sebab ada cica aisy mama timmy putri n eira.
Alhamdulillah lagi skali.

Kbai.

Tuesday, February 19, 2013

DIY Birthday Cake Topping


It's my husband's birthday today.


Decided to diy the carrot cake topping.
Topping jela. Cake was ordered from Kak Julie. 
Ngelat malas nak baking. Hehe.


My intention is to surprise him with this cake at his office.
So he can enjoy it with his colleagues.
Uuunnnnfortunately, until now the cake haven't been delivered yet.
Where are you, Fazry...Hadoiii..
Ada jugak Ish yang kena amik sendiri cake ni kang..
Surprise lah sangatttt..

Monday, February 18, 2013

Be Patient and Be Grateful



Alhamdulillah. I am so blessed.
Lately apa yang aku minta Allah makbulkan.
Allah answered my prayers.
Although not everything, but still, most of them.
Allah knows the best. Just ask, Allah shall answer.
It just the matter of time.

The key point is to be patient. Bersabarlah.
Bersabar dengan setiap dugaan dan ujian yang datang.
Kan Allah bersama-sama orang yang sabar.

And don’t forget to be grateful. Bersyukurlah.
Bersyukur buat kita rasa cukup dan sempurna.
Bersyukur menyuburkan keimanan dengan ikhlas terhadap qada’ dan qadarnya.


InshaAllah hati lebih tenang.

Power Pumping



After returning from what they said ‘paid getaway’ in Borneo, the next day I had to attend my very first class in b school. 4am Tuesday until 8pm Saturday last week had cause my milk seemed to be dwindling further. Gulp!

During my almost 4 day outstation plus my whole day at class away from my dear baby Aisy, I skipped my pumping session due to the rush here and there. When we reached hotel and finally I got the time to pump, I just throw away the ebm. Because there’s no way I can carry bottles of ebm during travelling. What a waste. My b* is now merajuk.

I can see that Aisy wasn’t really satisfied with my b milk production as he cried after each bf session. End up with he attached to me all night long. Now it causing me back pain pulak. Duh! It’s ok. It’s ok. Anything for my dear baby.

Ok..Now let’s start power pumping Adila.
Go go Mommy. Six months exclusive breastfeeding.
Good for baby good for you! Heheeee..


 Thanks Putri for the kids pic when mommy's away from em.
Bertambah rindu.

Sunday, February 17, 2013


Assalammualaikum dearies,

Today is my first day back to work.
Holla work station!
But feeling sooo lazy....


Thursday, February 07, 2013

Bila dah


Bila dah boring, boring sangat.
Bila dah busy, busy sangat.
Bila takde keje, memang takde keje langsung nak buat.
Bila banyak keje, makin bertambah pulak keje yang banyak tu.
Gittuuuu mukadimah dia..

Macam sekarang, CNY holiday we all akan balik Melaka dan attend family day Hj Jalil 
(ish's family and relatives) and am looking forward to it. Mest best sebab family Ish happening! Memang tak sabar.

Next week pulak dah start b school.
Ni laaagi la tak sabar. After two years it has been postponed for good, now another dream comes true inshaAllah. I cant wait to this new experience.
Mampukah jadi supermak? U can do it Adila! Aja aja fighting!

Ok finally ada chance untuk further study, sudah cukup menggembirakan aku.
Tetiba boss buat surprise suruh outstation next week ni jugak.
Aik?memang surprise gila sebab dia tak pernah bagi we all out station unless u do it alone.
Sebab selalu kena ugut pergi sorang, we all tak pernah sebut nak buat kerja luar dah.
Ni tetiba dia suggest pergi dengan partner. And more task coming up. 
We were like 'okay..'  Tapi kuar je bilik boss, 'Yippiiieeeee!!' hahaha.

So that's it.
It is the beginning of my busy/hectic life perhaps.
After two years of goyang kaki buat baby. Oooppss! hahaha.
Memula agak takut. Takut tak terbuat. Takut gagal salah satu. Tapi tawakkal jelah.
Hopefully boleh bahagikan masa sebaik mungkin untuk jadi antara yang terbaik sebagai..

Sebagai isteri.
Sebagai mommy.
Sebagai anak tunggal.
Sebagai menantu.
Sebagai pekerja.
Sebagai pelajar.
Sebagai sahabat.
Sebagai wanita.
Dan yang paling penting, sebagai hamba Allah yang bertakwa.
Kerana apa pun yang aku rasa 'ada' sekarang ini, adalah milik Allah swt.

Permudahkanlah Ya Allah.