There was an error in this gadget

Sunday, February 24, 2013

Master oh Master oh Master Part ? (Ntah)


Sabtu lepas adalah minggu kedua kami masuk kelas.
Mungkin melihatkan kami yang agak laid back, tetiba sorang lecturer bagi lecture yang lebih kurang macam ni selama dekat sejam. Mungkin hampir berang atau lebih kepada risau melihatkan students yang macam main-main dan tak serious saja dalam class. 
Malah, sudah ada yang ponteng.

‘Ladies and gentlemen, don't assume this is easy. If you want to finish your course within the period, please follow our guideline. For these 18 months, you must willing to commit and sacrifice few things. 18 months only. First, no kenduri kawen, no leisure, no out station, no dating, no this and that during Saturday. You must attend classes, no matter what. Because sometimes you couldn’t find the most valuable knowledge in any text book but from experiences we shared. Second, make yourself available 2 hours / day on weekdays to study and do revision. The best is from 9-11 pm every day. Settle everything before that time. Third, put your life in schedule. Make a good planning. If you fail to plan, you are planning to fail. It is not that easy. You must focus better than you ever do before because you are not only a student, but a worker, maybe a boss, a mom etc. It is not easy. But you can make it if you strictly follow our advise' sort of. 

Lebih kurang cenggitu lah syarahan beliau.
Tetibe terfikir.
Eh?

18 months?
I thought 24 months! Oh that means, if ada rezeki, we will finish our course by august 2014. Wow. Cepatnya. Tapiii 5 sem dalam masa 18 bulan memang mencabar. Gils!
Sangat mencabar kot. Tak sempat nak bernafas dah register new sem. Memang kena focus betul-betul ni.

Study time 9-11pm?
My babies only fell asleep around 1-2 am every night. Pfft. Perlu kekuatan mental untuk lawan panggilan Allysha yang bersuara comel cakap bahasa tak difahami yang mungkin akan ajak mommy main tengah malam. Aisy ok lagi. At least mommy boleh bf sambil baca lecture notes. Tapi, kalau pukul 10 mommy dah termengantuk camne?Alaaa takutnye.

Planning?
Hmmm..

 

Hiks. Semoga kamu tak termalas di tengah jalan ye mommy Adila. 
I can do it!  I will survive! Skejaaap je. 18 months je. InshaAlllah. Heee..

3 comments:

Khairiyah aka Kerry said...

good luck dila!! aku mmg kagum para2 ibu yg sambung belajar ni..kak ipar aku dpt phd beranak 8 hokey.aku yg takde anak ni pun tunggang langgang nk buat thesis huhu.

Unknown said...

Hi Adila,

Saya tgh survey untuk sambung study MBA di UKM. Kalau boleh nak tanya satu je, betul ke part timers MBA di UKM tak boleh pilih kos elektif, yang kos elektif untuk part timer dah ditetapkan macam kat website UKM GSB tu..

munamuni said...

Hai, adila, found ur blog while searching for master part time... naka dapat semangat sambung blajar.... sebab jenis malas kan ... owh, banyak nya kena sacrifice, kenduri kahwin...waaa