There was an error in this gadget

Friday, September 07, 2012

Persoalan Ibu Mengandung Yang Nervous Terjawab ; )


Finallyyyy..persoalan perempuan boyot dah nak dekat bersalin terjawab.
Alhamdulillah. Boleh la tidur lena dan jangan layankan sangat nervous tu ye Adila.

Semalam pergi clinic untuk check up 37 weeks.
Dah plan nak tanya few questions kat doctor.

1. Kenapa lately saya selalu rasa pening, nak muntah dan sesak nafas?

2. Kenapa Hospital Ampang tak bius masa jahit? Betul ke memang procedure camtu? 
Betul ke yang orang cakap pasal elak gelembung la, supaya jahit cantik la etc.

3. Boleh request bius tak? (soalan ni yang paling nak tanya sebenarnya)

Tapi..masuk je bilik doctor, doctor tanya dulu :

Doctor : Eh, macam kenal la..Tapi kat mana ya?
Mak Buyung : Ye la, macam familiar je. Doctor dari Hospital Ampang eh?
Doctor : A'ah. Pernah gi sana eh?
Mak Buyung : Last year saya jumpa doctor ni kot pasal scan baby saya tu. (confident je)
Doctor : Oh yang tu..Baby ok? bla bla bla (pun confident jugak)
Mak Buyung : (Terkebil-kebil jap. Kagum ngan memory doctor ni. 
Dia boleh cam lagi muka aku. Terus lupa soalan yang aku nak tanya.)
Tengok nama doctor tu nampak ' xxxx hani'..ala blur pulak 1st name dia..Takpela..

Tetibe Elya (my Perimbun school criminal bestfriend) message hari ni 
"Dila semalam ko ada check up baby kan? Doctor tu kan kakak aku. Dah lupa eh?"

Laaaa..Kak Long Elya ke..Kak Ilya Hani rupanya doctor semalam tu..
Patut la sangat cam kenal. Hahahaaa.. Laju-laju add fb. Laju juga Dr Ilya accept request. Bertambah laju la aku menanya soalan yang tak tertanya semalam. 
Oh tak sangka boleh qada' soalan nak tanya Dr.


  • sebenarnye semalam mcm2 nk tanya klu jumpe dctr..tp tgk muka kak ilya, trus lupa soalan..
  • sbb terfikir2 mana jumpa dctr ni..maybe last yr kot..

    tuhla.. mmg dulu keja ampang hospital, so bila adila ckp mcm tu ingat dah betul la

    • heheee..kak ilya..nk tanya blh x..
    • jahit tut pas bersalin memang x bius eh kak?
    • teringat2 lg sakitnye tu..
    • ni nervous sbb teringat psl jahit je..heheee..
      (kan dah cakap, ni la soalan 1st aku nak tanya haha)

      bius..tapi effect dia cepat habiz

      • o yeke..
      • frown

        ha'ah. kdg2 x habis jahit tapi bius dah habis

        • tp kak ilya, dila rasa macam sakit jahit la yg paling sakit drpd contraction dan nak kuarkan baby..
        • kawan dila yg bersalin kat hosp ampang sume ckp camtu..sakit lain xpe, tp sakit jahit mmg x blh tahan..

        • sorry kak ilya, nk tanya 1 lg.. 
          (smlm speechless nak tanya dctr..heheee)
        • kenapa 3,4 hari ni dila slalu rasa sesak nafas ye?
        • pastu nak muntah tapi x boleh muntah..


        • hahaha
        • semalam berapa minggu? x ingat dah. haha

          37weeks edd 25

          sebab capacity lung dah turun bila perut besar. lepas tu senang dyspepsia 
          (mcm gastric gak la)

          • ooo
          • dr ilya, ada orang bgtau saya kan, GH x bg bius masa proses jahit sebab nak jahit luka tu cantik..kalau bius, nanti gelembung2 pastu jahit tak cantik..betul ke kak? gelembung cane? kita memang tak boleh request bius sampai siap jahit ke?
            (eh, punyalah nak tau kan..heeee..)

            ooo ok mmg ada yg mcm tu. tapi boleh request..

            request dalam LR ke? leganyaaa..
            yay!thanks dr ilya hani! kurang nervous nk bersalin.. smile

            ha'ah
            ok. no problem smile


            yippie!! *sila tidur lena malam ni adila*

4 comments:

Anonymous said...

nk lg senang n happy,amik epidural je dila,sy dl bersalin pkul 645pg,tp jahit pkul 1030pg sbb labor room bz giler2,ms tu tut dh bengkak coz terbiar lama luka tu,semua midwife dh x brani nk jahit,tggu dktor jgk..ms jahit tu mmg sakit yg amat,tp alhmdllh la blh sambung epidural balik (FYI epidural akan di off bl jalan dh buka 9-10cm,off ubat jer,bkn off wire)bl balik wad pun ubat epidural masih bertahan n x la rasa sakit

Adila Hashim Shariff said...

hi anon..jom la kite berkenalan..introduce yourself ; )..kat entri pengalaman bersalin allysha tu ada tulis mmg dctr offer epidural.tp xsampai stgh jam, dh nk bersalin.pas deliver, trus midwife jahit.epidural kan after an hour baru rasa effect dia..for 2nd labor ni, depends on situation la..mohon Allah permudahkan segalanya..doakan ye.. ; )

Sue said...

Dilla, Sue ni, satu skolah kt Kuantan.. alamak dilla.. seram nye aku dgr pasal jahit menjahit idop2 ni.. seriau plak rase nk bersalin.. huhuuhuhu... tp gud experience bace blog ko pasal pengalaman mengandung n bersalin ni, byk aku belajor.. maklumlaa.. 1st bby..

pasal confinement thing tu. aku tgk ko tak beli confinement set kan? beli asing2 ek? klu boleh macam tu, aku ikot je laa list yg ko dah beli tu.. hihihi..

Adila Hashim Shariff said...

sue, aku ingat le ko ni sue..hehe..tu la aku mase 1st baby dlu byk baca blog org.kite kan xde experience.bile tau org ln punye cerita yg mcm2 tu, baru la nak ready itu ini kan..psl confinement set tu, aku bli mase 1st baby je.sbb nk dptkn bengkung kan..ni dh ada bengkung, aku xbli set dah la..sbb kebanyakan set tu harga die dh termasuk bengkung..better ko bli set jgk, tp tambah2 ape yg perlu..cam jelly gamat ngn oati haruan tu mmg ko kne tambah sue..xsemua product ada..