There was an error in this gadget

Wednesday, September 26, 2012

On My Due Date..Usaha Doa Dan Tawakal




Efa asked when my due date is. Suddenly I remember that she experienced almost the same things like me. She was overdue for 1-2 days (think so). On her edd, doctor at Pusrawi suggested her to induce or wait for few days more. She chose to wait n try everything she could to deliver naturally. After 1 day, she safely deliver a baby girl. 
Ok found my mentor!

‘Babe what u did to fasten the labor aritu? i can’t wait any longer. takut la klu kne induce. We’ve tried so many tips. It seems doesn’t work at all. Due from lmp was 25 sept. Then doctor scan n said it supposed to be on 27 sept (today), can be up to 5 oct depends on situation. But till now still no contraction, no signs, no shows..n m freaking nervous..petang ni ada last check-up..’

She advised me this and that. I’ve tried it all before, most of the tips. 
Akar Fatimah, selusuh, sexual intercourse, cakap dengan baby, banyakkan berdoa etc. Kecuali, advise dia supaya takyah banyak berjalan dah. Banyakkan rehat je. Duduk diam2. 
Aik, bukan kena jalan banyak3 ke? Maybe sebab di saat akhir dah tak praktikal kot. Lebih baik tenangkan fikiran dan kumpul energy untuk push nanti. Betul jugak tu.
Plus, ada doa lain yang dia share yang aku tak pernah tau. 
Alhamdulillah. Akan amalkan doa ini pula.

Doa Memohon Melahirkan Anak Tepat Pada Masanya

“Allahumma inna nas aluka minal khairi kullihi 'ajilihi waajilihi, maalimna minhu wama lam na'lam. Waanuzubika minas syarri kullihi, 'ajilihi wa ajilihi, ma alimna minhu wama lam na'alam.

Ya Allah, kami mohon padaMu segala kebaikan samada lambat atau cepat, yang kami ketahui dan tidak kami ketahui. 
Dan kami berlindung kepadaMu dari segala bahaya samada lambat atau cepat, yang kami ketahui atau tidak kami ketahui.”

Actually ni adalah potongan ayat dari doa selepas solat fardhu.
Ok memang padan dengan maksudnya.

Yes it supposed to be earlier/today. I have an appointment with doctor this evening
Last week diorang confident je cakap, ‘next week kita tak jumpa dah rasanya. Mesti awak dah bersalin. Sebab bebile je boleh ni. Dah dekat dah ni...’ Tapi tak ye. 
Berjumpa lagi kita minggu iniiiii..Very deeply hoping that during the further check-up 
me and baby in a very well condition and praying that the doctor allow me 
to wait until the process comes naturally.

Dari rasa biasa je, terus berdebar-debar dan tak senang duduk. Gundah gulananya hati ni nak pegi check-up petang karang. Apa la doctor decide nak buat agaknye? 
(I know it based on our condition)..Dr Ilya..Kak Ilya yang cantik manis..I want to ask so many questions but at the same time feel like I wanna skip the appointment because 
I AM AFRAID of any not-so-good news from you! Boleh cenggitu..

Tetibe tertanya efa, 'kenapa doctor nak induce efa eh walhal baru sehari overdue?
Bukan1-2 weeks later than edd pun boleh ke?'

'Doctor risau pasal benda yang dia tak nampak. Contohnya tali pusat. 
Bukan boleh monitor pun. Kan tak nampak. Masa baby keluar tu, memang ade terbelit sket tali pusat kat leher die. Nasib baik sempat..'

WHATTT?? 
Na'uzubillah..

Adila, think postitive!!
Ilyia pagi-pagi dah wassap tetibe suh think positive. Different pregnancy different experience katanya. Betul la tu. Masa Allysha dulu, agak perit masa mula pregnant tapi nak bersalin memang senang. Yang ni, sangat senang sepanjang pregnant, dan diharapkan masa bersalin juga senang. ngeeeee ; )) Insyaallah. Amin ya Rabb.

Husband and me have tried so many ways, so many tips, anything we could.
Doa yang tak putus-putus dipanjatkan kepada yang Maha Kuasa.
Sekarang kami bertawakal pada Allah swt dan menyerahkan segala urusan kepadaNya, 
yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya.


Dear All..
Di kesempatan ini saya nak memohon maaf atas segala kesalahan dan kekhilafan 
yang saya tersengaja atau tak sengajakan. Maafkan segala kesilapan saya selama ini. 
Maaf jika ada terkasar bahasa terlanjur perbuatan dan sebagainya. 
Halalkan makan, minum, ilmu dan segalanya yang telah dikongsi dengan saya. 

Mohon kawan-kawan doakan semoga dipermudahkan urusan saya untuk melahirkan second baby ni secara normal dan doakan kedua-dua kami sihat sejahtera.
Amin.

No comments: