There was an error in this gadget

Monday, October 08, 2012

Baby Bluueesssss


or Postpartum Distress Syndrome
or whatever they call it..

I am currently so so so lazy and have no mood to do anything. 
80% LAZY + 20% MOODY
Although only to change my lil boy's diaper. Pity him. Lucky he still have his caring Opah.
Or check on updates of my FB timeline. which I did every 10 minutes before deliver.
Or pick up any calls or reply SMSes. Sorry peeps.
Nak buat benda lain, lagiiiiiii la malas teramat sangat. Berat tol punggung ni rasanya.

The only thing I enjoy to do right now is LYING on my bed and watching tv.
Huh pemalas tahap ape ntah tak tau la..Malas betul lah..
But I try my best to feed my baby as often as possible 
despite my laziness is at the highest level.

Blame the hormone!!
Suka hati je nak menyalahkan sesuatu yang lain kan. But yes it is.  
Perubahan hormon lah yang telah menyebabkan aku jadi semalas ini 
dan mencetuskan syndrome apekejadahnye ntah ni hah.
Tapi syndrome ni biasanya berkaitan ngan rasa sedih / stress aka meroyan hahah. 
Takde la ke sampai ke situ ye, lebih kepada rasa malas jela..Malas terlampau okeh!
Boleh kira tak berapa banyak kali aku dah type perkataan berkaitan MALAS dari tadi.


'Having a baby can be both exhilarating and exhausting. It can bring much joy, but it can also challenge you in ways you never expected. Soon after giving birth, many women feel weepy and moody. You may be blessed with a beautiful baby and a loving partner, yet you find yourself crying over things that usually wouldn't bother you.

You may also feel exhausted, unable to sleep, trapped, or anxious. Your appetite may increase or decrease, or you might feel irritable, nervous, worried about being a good mother, or afraid that being a mother will never feel better than it does right now. Rest assured: All these feelings — known as the "baby blues" or "postpartum blues" — are normal during the first couple of weeks after childbirth. In fact, up to 80 percent of new moms experience them.'

'Baby Blues terjadi karena tubuh anda sedang mengadakan perubahan fisikal yang besar setelah anda melahirkan, hormon-hormon dalam tubuh juga akan mengalami perubahan besar dan anda baru saja melalui proses persalinan yang melelahkan. Semua ini akan mempengaruhi perasaan anda.Anda harus sabar dengan diri anda sendiri, mengerti bahwa semua perasaan ini adalah normal, dan dalam beberapa minggu segalanya akan terasa lebih baik untuk anda.'

Tapi punca yang sebenarnya agaknya lah kan..agaknya la..
ialah perasaan PENAT yang tak dapat dilupakan.Sebenarnya tak lah penat sangat. 
Tapi bila teringat moment aku kat hospital dari dalam labor room, pastu proses bersalin, pastu warded 5 hari dengan baby, menyebabkan aku telah berazam kalau balik rumah nanti nak rest puas-puas, pastu bila discharged memang teringat-ingat dan tak dapat melupakan rasa penat tu lantas mendorong kepada perasaan nak lepak je atas katil dan tak nak buat benda lain dah sebab kengkonon kesian kat badan sendiri yang telah berpenat lelah dan bergelut dengan rasa sakit yang hampir tak tertanggung itu.

Wah! Memang MALAS + MOODY + PENAT betul kau ni Adila.
Ayat pun ntah pape ntah. Aku sendiri pun tak tau nak explain camne.
Ala korang ada experience, mesti faham kan apa yang aku cuba nak share ni.
Yang belum ada experience tu, heeeeeeeeee good luck lah ye..

But my advise is..jangan diikutkan perasaan sangat.
Let your mind control you emotion not the emotion control yourself okeh.
Ala kalau nak bermalas-malasan few days ape salahnye kan.
Kita dah penat bawak perut sane sini 9 bulan pastu layan proses bersalin lagi kan..
we deserve a good rest. but with a limit.

Ok done! Finanly I managed to publish 1st entry after my labor. Yuhuuuu!
(tak la malas sangat dah ni..dah nak ok dah ni..haha..yayyy)

Kepada yang mengharapkan entry pengalaman bersalin 2nd baby, akan menyusul malam ini.
(janji dicapati)

#memang ntah pape ntah entry nih..maafkan saya..uhuk..

No comments: