There was an error in this gadget

Tuesday, October 09, 2012

Petua Sembelit Selepas Bersalin

The title is a bit disturbing. I know. Sorry. Tak tau apa ayat yang sesuai. Hee..

Ramai orang yang baru pas bersalin ada problem nak buang air kan..
Samada 'isi' yang nak dibuang tu agak keras, pastu susah nak dikeluarkan, pastu rasa sakit, pastu takut nak teran, pastu paranoid takut jahitan terbukak, pastu phobia, etc.

'Pn Adila, dah buang air kecil air besar?'
'Kecik je. Besar belum..'
'Eh ni dah nak masuk 3rd day takkan belum lagi?'
'Phobia la Doctor. Phobia nak mengeluarkan sesuatu kat bawah..'
'Errkk..Pulak dah..Ok takpe nanti I bagi ubat..'

Tapi tak makan punn..
Sebab nak proses itu berlaku secara natural.
Kita ikut kekdah mak ajar masa berpantang pas bersalin Allysha dulu.


Sebelum makan nasi, makan buah orange dulu sebijik.
Biasanya kita makan buah last kan, ni kita makan buah ngan sayur dulu yeee.
Bila kita makan orange dulu, nanti senang nak hadam nasi yang kita makan kemudian tu. Pastu 'isi' yang kita nak buang tu tak la keras. Lembut je.
Sangat senang nak menyahtinja. Tak perlu meneran. Takkan phobia lagi.

Selamat mencubaaaa!

2 comments:

ilyia nur ab rahman said...

amalan saya sejak iman..pisang or betik pon bagus..plus ak akn minum segelas sunquick without gula..aritu aku bawak pisang mak kamu cam tak bagi je..hee coz tak jupe oren yg best..oh sembelit after bersalin was so perit..is like sumpah tanak bersalin!tapi sumpahan untuk sebulan je..lepas tu tak insaf...hahahaha!

Adila Hashim Shariff said...

hahahahha..aku mmg serik dah wey...tgu 5 thn lg baru nak lg 1..hehe..bersedialah utk IUCD!