There was an error in this gadget

Monday, October 08, 2012

Pengalaman Bersalin 2nd Baby : Aisy Azziqry



This entry's title suppose to be 'What I Did to Fasten the Labor' or '12 hours Before Deliver' hehee..

Haaaa..Pagi ni baru berkesempatan nak update pasal experience 2nd labor ni..Patutnya last night kan..Biasa la..Janji dicapati..Eh tak..Malam tadi Aisy meragam sikit. Tak dapat nak buat pape. Maybe sebab dia suka tido siang, pastu malam dah tak boleh tido dah. Pastu merengek kat Mommy nak tet je. Kalau boleh nak melekat ngan Mommy 24 jam..

As you all knew, Aisy was few days exceed original estimated due date. Suppose to be on 25th Sept but still got no signs, no contraction or what so ever until 27th SepT. Doctor allowed to wait until 5th Oct. Ok..Mommy at the first place don’t want to really think about it. Just let it go with the flow. The time will come. Well, it was only in my mind..

But in my heart, only Allah swt knows how afraid and nervous I am, at that time, every single second, thinking about what would happen if baby still don’t wanna go out naturally. Huyoh..masa tu terbayang-bayang cerita induce and c-sect yang menggerunkan..Eee..tak boleh jadi ni! I need to do something to fasten the labor!!Selagi boleh usahakan, apa pun nak try..The intercourse seems doesn’t really work this time..Heeee…Ok, next tips. Google..Google..Google..

So on Thursday 27th Sept, after a long chat with a friend with the same case, I took all her advice seriously. Dia kata minum air kelapa. Before that memang ada minum tapi tak banyak. So petang tu, beli air kelapa (no ice no sugar) sebijik. Pastu dia kata, minum je air akar Fatimah tu banyak-banyak. Kalau ada air selusuh pun, minum je jugak, Sampai kembung pun takpe. So, bersusunlah air kelapa, air Fatimah, air selusuh, dan air zamzam ku minum malam tu sampai kembung. Haaa..4 jenis air kauuu! Dengan harapan, ada la contraction sket. Masa tu baru kul 9 malam.

Mencari idea apa lagi nak buat ni nak galakkan bukaan rahim pulak. Ting! Teringat excersice yang doctor ajar kat antenatal class. Ape lagi, practise ngan Allysha. Dia ingat Mommy dancing cam dia jugak. Hahahaa..Terkangkang-kangkang gak la masa tu. Pelik Allysha tengok Mommy. Sampai lenguh paha dibuatnya. Dengan harapan membantu bukaan rahim. Masa tu dah kul 10 lbh malam. Rest kejap sambil tidurkan Allysha.

Mencari idea apa lagi nak buat. Ting! Teringat dia kata ‘gentel nipple’. To trigger the contraction. I’ve done that before tapi takde apa effect sebab sebelum tu takde perasaan langsung. Tak geli tak geleman. Hahah..Tonight nak try lah. Detik hatiku. Eceh. Masa tu tengah browse FB sebelum tidur (my every 10 min routine) pastu tertengok page Victoria Secret. M so in love with the lovely and charming models bras and panties. Uiiii..cantiknya..Kalau I pakai jadi ape eh? Nampak sexy jugak tak? Ke nampak selulit je hahah. Tetibe terbayang kalau pakai innerwear VS berserta body butter VS Pure Seduction depan husband. Wooow weeeee..Heeeee..(Sambil mengusap nipple nih..) Hahah.. 

Baru 10 minit, tetibeeeee..Ssshhhhhhh…(terasa ada contraction) Oh! It works! Bagus. Ini la yang dinanti-nantikan.. Teruskan aktiviti itu selama sejam. The contraction was consistent for every 15 minutes from 11 pm -12 midnight.  Ah-mah-zinggggg.. *grin* 

SMS husband yang tak balik lagi masa tu.. ‘Papa..I can feel consistent contraction for every 15min. Now 2 hours already..Papa cepat balik. Malam ni kot..’ Kul 1 lebih Ish sampai rumah dan ajak gi hospital. Eiii.. sabar le dulu. Kita layan contraction ni sampai every 5 min baru pegi hospital k. Taknak la pergi hospital awal tapi baru dilate 1-2 cm kannn..So tunggu la dari kul 11 malam tu sampai kul 4 pagi. Sempat la mandi dulu, baca segala potongan ayat AQ untuk mudahkan bersalin, kemas beg etc. Boleh tahan sebab contraction masa tu macam sakit senggugut je..

Nak tidur,memang tak boleh walau mata dah seakan panda..Jeles sangat tengok Ish lena kat sebelah. Takpela. Kul 4.30 pagi bertolak gi hospital. Sempat singgah Mc D Drive Thru beli porridge sebab cam lapar gile plk. Tapi tak berani makan banyak takut muntah. Kul 5 pagi sampai hospital, masuk dewan bersalin PAC yg kat bawah tepi entrance hosp for emergency tu..

Apa cerita kat hospital pulak? Wait for part 2! Heheeeee…jangan marah..nak breakfast dulu ye..

1 comment:

Sh@MytO said...

haha..tgk web VS sambil gentel nipple?? wahhh..new tips ni..hahahah