There was an error in this gadget

Sunday, September 09, 2012



Hi Mommies. Another dilemma. Rasa macam adik kurang gerak la hari ni. 
Normally dia sentiasa je sommersault dalam perut ni. Sentiasa ye.
Sampaikan pregnant kali ni, dah tak perlu tanda fatal kick chart. 
Sebab tak sampai sejam for sure dah gerak sepuluh kali punya. 
In fact, terlebih-lebih gerak lagi ada la. Pagi petang siang malam.
We noticed this little baby is so active more than her sister from the beginning until now.
But today, a lil bit lesser. And mommy get worried. : (
Satu jam sekali je. Tu pun tak sekuat semalam.

'Dalam tempoh dua minggu sebelum kelahiran bayi, pergerakannya semakin kurang dan kadar pembesaran bayi juga akan menurun sedikit. Ini semua adalah perkara biasa dan anda tidak perlu bimbang' - babycenter.com

Ye, lagi 2 minggu. Tapi saya tetap bimbang.
Bila google dan terbaca article ni, lagi laaaa...Nauzubillah..

Adik, please.. Jangan la takutkan mommy camni. Mommy tak tau apa terjadi kat dalam perut ni. Kalau ada scanner kat rumah kan bagus. Dapat dengar heartbeat pun jadi le. Kalau kurang gerak lagi, mommy papa pergi cekidout adik petang ni ok.Take care of yourself tau. We got 2 weeks + -. Please holding on sayang.


Ya Allah ,
peliharalah anakku selama berada di dalam kandungan dan sihatkanlah dia, 
Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penawar melainkan penawarMu, 
penawar yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah ,
Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah 
hatinya agar beriman kepada-Mu dan kepada RasulMu.
Ya Allah , zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat.
Ya Allah anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna, 
berakal dan bijaksana, alim dan beramal.

Ya Allah ,
panjangkanlah umurnya dalam ketaatan, sihatkanlah tubuh badannya,
dan indahkanlah akhlaknya, fasihkanlah lidahnya, perelokkanlah suaranya 
untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhamad s.a.w. 
dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam .

2 comments:

Wan Rose said...

Kalau baby movement baby lemah...Pls pergila hospital cecepat....It's happened to me....nak share sikit..in 2010, masa bulan puasa...waktu tu baru 37 minggu, biasanya kalau bukak puasa baby memang aktif tapi malam tu baby gerak slow2 je pastu esoknyer terus gi klinik and klinik refer to hospital untuk ECG. Bila sampai hospital, doctor advice to induce sebab memang reading ECG lemah...so terus admitted and doctor induce masa pukul 4 ptg then Alhamdulillah pukul 11mlm baby saya lahir dengan 3 lilitan tali pusat dilehernya...nasib baik saya bertindak cepat so my dear fren, pls follow ur instint kalau rasa tak sedap hati terus je pergi klinik/hospital...

Adila Hashim Shariff said...

aaaa..ok ok mmg nak pg cpt ni..tgh tgu husband dtg.. : (