There was an error in this gadget

Thursday, July 18, 2013

Tepung Pelita Paya Jaras

Quick update.


Kuih tepung pelita or I used to call kuih sampan when I was a kid.
I stayed with my (Arwah) Wan from 4-5 years old.
And this kuih, reminds me of her so badly.
I can still remember the smell of banana leaves in the house 23 years ago.
The most champion deliciously perfect tepung pelita I ever tasted.
Wan..Anje rindu Wan. Semoga tenang Wan di sana.
Terbayang-bayang cucu nakal Wan ni tak reti balik rumah.
Wan jenguk kat tingkap jerit 'Anjeee..Anjeee..Balik.."
Tapi nak kena berjemput baru balik setelah masuk parit,
 merayau satu kampung, main lumpur etc.
Dalam banyak-banyak kuih tepung pelita yang aku try selama ni (sebab rindu kat Wan), tepung pelita paya jaras paling tak mengecewakan dan nak dekat-dekat sama 
dengan rasa tepung pelita Wan dulu. :' (

Im so lucky that husband also love this kuih hehe.
So we ll rushing to param to buy it before it sold out. Every day.
Paya jaras sangat hot. Kul 6 dah habis.
Yang belum pernah rasa, try la. Rasanya kat memana param pun ada orang jual.
I can guarantee that this is one of the best tepung pelita in the world. cewah.

Ok selamat berbuka petang ni. Bye.

2 comments:

Khairiyah aka Kerry said...

dila, ni org kg aku buat.kwn abg ipar aku.dia ckp jual tu je untung rm30K++ sebulan, n die jual time bulan pose je,cukup buat belanja setahun.giler kan..pdhal die amik untung 80sen je satu tray besar tu.so bayangkan brapa ribu tray die buat.dasyat tol..heheh.giler kan..tp mmg sedap.kitaorg pun wajib beli. kalau nk tak ramai, kat param sri buloh ni ok.x kene beratur panjang.tp kalau kat pasar malam paya jaras aiyoo beratur panjang gilerrrr

Adila said...

wow! interesting fact kerry! aku memang peminat tegar paya jaras. setahun menuggu hanya sebulan dapat menikatinya ahahahha..jadi la dealer dia kerry. boleh untung sama2. kat kl diorg jual 5bj rm3. dasatt kan?