There was an error in this gadget

Monday, July 08, 2013

Frequent Ask Questions: Mommy, as a Part Time Student Part 2


Assalammualaikum puan-puan semuaaaaaa!!
Ini untuk menjawab soalan yang paling fofulerrr orang tanya kiteeew..Uhuh.
Penat tak sambung belajar part time? Mestilah penat. Commitment bertambah.
Cuba baca entry minggu yang busy saya (bercakap dengan puan-puan terus tertukar 
watak jadi skema lantas menggelarkan diri sebagai saya) kat post sebelum ni. 
Selalu pun perkara seperti itu terjadi. Normal la kalau berkejar ke sana sini during weekend.Ye, ia agak memenatkan ye puan-puan. Kadang-kadang 'sangat memenatkan'. 

I once about to surrender and decided to quit a month after started my study..
Culture shock..I cant accept the fact that I have to go to school the whole day 
of my valuable Saturday and just forget about kenduri kahwin, balik kampung, shopping, jumpa kawan-kawan etc plus all the countless assignments, case study, 
project papers bla bla bla sampai tak memang tangan dan masa nak buat.
I told husband before I get into the 4th class that I don't want to do all this anymore.
The first one month was tiring enough, how am I going to continue for another 17 months?
That's it. Good bye personal goal in education.

But husband had given me loads of morale support and he made me 
believe that I should just continue and hit my goals.
Feeling tired is normal. No pain no gain.
Since then, I never look back and never ever again to think about quitting.
Bila penat, pandai-pandai cari jalan untuk hilangkan penat.
Biasanya saya minta izin suami untuk nap about half an hour before buat kerja lain.

Bila ingat goal, kembali bersemangat. Study mode turn on.

Yes, all mommies cant wait to be at home with the kids after office hours.
Balik rumah mesti berkejar jumpa anak-anak, nak masak, kemas rumah, iron baju, itu ini begitu begini. (Saya bertuah sebab tak perlu masak, I love you Mama!)
Pastu dah penat. Syoknyee tidur. Tapi tapi tapi, saya tak boleh terus tidur sampai pagi.
Usually i fell asleep around 11 pm and get up around 2-4 am to do revision.
I need to refresh my body and mind to absorb the knowledge.
It is one of the hardest things to do. To get up in the middle of tight sleep.
Pastu sambung tidur balik. Tak boleh nak study awal selagi Allysha belum tidur.
Well, no pain no gain. (Sambil tu, boleh sekali dengan solat sunat juga puan-puan.)

The most tiring is to attend the classes straight from 8 am until 630-7 pm every Saturday.
Back pain is killing us. Tulang belikat akan rasa lenguh teramat sangat.
Tapi Alhamdulillah saya tak berperang dengan rasa mengantuk.
But most of the class will get sleepy right after lunch break.
Sebab tu la saya selalu berkempen kat classmates jangan makan nasi sangat  
hari Sabtu je untuk avoid rasa mengantuk time class petang ahahah.

'Tengah hari korang jangan makan nasik..
Kalau nak makan, makan sikit je. Sebab nanti sure mengantuk. Alaa sabtu je.
Kalau boleh duduk bangun cam kat office takpe..Ni kena stay je dalam class dengar lecturer cakap. Dah la lecturer jenis tak bagi notes. Kena laju-laju jot down apa yang dia cakap. kalau ke laut, memang rugi gilaaaa. Kita makan la mee ke, kuih-kuih ke, pape la tapi jangan nasik atau nasi juga tapi dalam kuantiti yang tak bape banyak la..
Biar lapar sikit-sikit, asalkan jangan mengantuk dan tertidur terus. Rugii..
Try laa..Mesti nanti tak ngantuk dah..'

Begitula kempen tak makan nasi ku setiap hari Sabtu kepada kawan-kawan sekelas. Teheheee..(Tapi bila balik je dari class, menggagau cari nasi ayam penyet haks)

Oh, I take supplement as well.
Whenever I feel tired and less energy, I take vitamins.
Not sure if the supplement really helpful or it is just the psychological believes 
that make me fell better.

The most important is our mental strengths.
Mental sihat badan kuat! Gitewww.
Nak kuatkan mental, minta pertolongan Allah supaya dikuatkan iman, 
diteguhkan keyakinan untuk mendapatkan sesuatu jika itu baik untuk kita. 
Memang jika perkara itu baik untuk kita, InshaAllah pasti akan dipermudahkan. 
Kadang-kadang jalan nya tak berapa mudah, penuh berliku.
Tapi tu mungkin cara Allah minta kita berusaha dan  berdoa lebih lagi.
Asalkan niat kita baik untuk anak-anak, family, dan orang di sekeliling kita.
There must be a way to achieve our dreams.

Ok tak?
Ke tak begitu menjawab soalan? hehe..
Just drop me an email for other inquiries. 
My intention is just to share my experience.
Saya ni sangat la ntah pape. Amik yang baik, jangan terikut yang buruk.
Yang baik tu datang dari Allah, yang lain tu memang dari salah silap saya.

Good luck mommies.
For second most frequent ask question, wait for my next update ok.
xoxo,
Adila.

No comments: