There was an error in this gadget

Thursday, April 05, 2012

Master oh Master oh Master - Part 1


Part 1  bermakna akan ada banyak lagi entry pasal ni.

Dalam masa dua tahun ni hati sangat membuak-buak nak sambung belajar. 
One of the reason I quit CIMB in September 2010 was to focus on my family and I have a very big heart to further study. Sebab aku ni ada 10 years target since umur 20 dulu. 
Sume mesti accomplished before 30. Yakni 2015. 
Masa tu dah target nak sambung MBA in March 2011 intake. 
Tak terfikir course lain dah. Nak MBA jugak sebab kebetulan position aku masa tu corporate planning & business development executive.

Sambung IT? Memang tak laaaa.. Pas terbiol siapakan thesis untuk degree, aku memang berazam kepada diri sendiri dah takkan buat programming sampai bila-bila. 
Boleh? Punyalah serik tu hah. Dikala ini terbayang muka Prof Abdullah. 
Hari-hari ngadap dia sebab tu project die actually. 
Benci programming! Arggghhh lupakan peristiwa hitam iteww!!

Tapiii..nak dekat Nov 2011, we found out that I’m 2 months pregnant. 
Masa tu morning sickness punyalah teruk. Sangat dasyat sampai melepek je kat office. 
Dah terfikir nak buat keje hakiki pun tak boleh, bagaimana pula nak wat part time study? Cam kena postpone je..Ok la pas discuss ngan husband, maka aku decide untuk postpone. Mungkin belum ada rezeki nak sambung belajar. Allah swt nak aku focus kat baby dulu kot.

Hati pun berazam nak apply next intake. Sept 2011. Tapii Allysha breastfeed. Takkan start umur 3 month dah nak tinggal-tinggalkan dia? Dah la weekdays keje malam baru sampai umah akibat jem terlampau. Pastu weekend pun nak tinggal dia jugak? 
Tak sampai hati nyeeee.Tunggu besar sikit lah.
 Maka aku pun postpone lagi baby punya pasal.

Dah set by hook or by crook I must register to further study in Mac 2012 intake pulak. 
This time memang berharapan sangat besar nak sambung belajar. Everything went well.
Siap dah pergi interview kat UiTM Jan aritu. Pekejadah ntah MBA UiTM kena interview bagai. Ramai sangat apply katanya. Why? Murah ke? Ramai kata dalam RM2800-RM3000 je yuran dia (Masa ni tak tau lagi). Bulan Feb dapat offer letter. Kali ke 2 haha. Yay! 
Dah set nak pergi medical check up lah ni. Tapi rasa lain macam je. 
Rupanyaaaa Allysha nak ada adik daaa..Terkejut sangat hokey..

Tetibe bayang-bayang MBA Mac 2012 lenyap sikit-sikit. Rasa macam, alamakkkk..tak dapat la study part time camni. Yela, masa tu fikir takut tetibe termorning sickness yang sangat dasyat lagi ke tak larat ke cepat penat ke. Taknak lah dah bayar yuran mahal-mahal tapi tak dapat attend class ke hape ke. Dah la pakai duit sendiri kan.

Masa baru tau pregnant 2nd baby tu memang aku salahkan Ish lah. Yela, kan dah janji nak bagi chance aku study dulu then only we plan for 2nd. Ish kata ni Plan B. What the?? 
Tetibe rasa seperti isteri yang dikhianati. Serious mula-mula tak berapa happy pun. 
Tapi bila fikir balik, Allah kan lebih tau apa yang terbaik untuk hambaNya.
 Ni kan rezeki dan anugerah yang paling tak ternilai. Ok la.
 Postpone lagi la sampai baby 2nd besau sikit.

Boleh kira tak berapa banyak kali aku dah postpone??

Sampai la ke hari ni memang almost every week aku akan google pasal Master.
Suka baca forum and tengok diorang discuss.
Pastu mesti sedih..bila laa dapat sambung belajar ni..bila laa ada rezeki aku ni..
Haha emo lah kan. Lagi-lagi kalau dengar orang dah siap master and dah grad. Hmm..


4 comments:

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

same benci IT.hahaha.tapi keje IT skrg ni takde kne wat progrmg.selamatttt :) take care mummy :) jg baby

Adila Hashim Shariff said...

haha serik tau syida..k darling u too!bestnye keje it tp xtbuat it.gaji dh la besau kannn..

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

xsebesar CIMB dila..tapi bolehlah bernafas.hehehe

Adila Hashim Shariff said...

hehe better than kopetro babe!hape pun tarak...wah selambe kutuk..haha..