There was an error in this gadget

Monday, April 09, 2012

Antibiotic vs Plain Warm Water


Inilah dua minggu yang mencabar. After two weeks got fever, still flu and long cough, we went to the doctor again to further check-up for me and Allysha. Ish dah risau lama sangat anak beranak ni tak sihatnya. Kejap ok kejap tak ok. Kejap ok kejap tak ok..

This time doctor tetap taknak bagi aku antibiotic sebab dia taknak kacau body system yang sekarang ni. He asked to wait for 3 or 4 days more. Kalau still batuk dan kahak dah kaler hijau baru dia bagi antibiotic. Doctor ni memang anti kepada antibiotic sebab dia kata bukannya bunuh bacteria dalam badan pun, just static kan je. Sooner or later nanti bacteria tu active balik. So back to before, die suh banyak-banyak minum air suam panas. Sama la dengan arahan MIL. Petua lama jugak berkesan. Well well well, aku ni memang payah nak minum air suam panas banyak-banyak..Haih..kena berusaha ni!



But he said for Allysha, we have to. Sebab Allysha baby dan tak pandai control sakit dia. Alaaaa..selama 10 bulan ni tak pernah lagi bagi antibiotic. Yela, bukan dia reti minum plain water banyak-banyak kan. Tapi doctor kata dia bagi Allysha antibiotic yang minor je and need to consume for 2 days only. Sebab dia takut body Allysha record system yang ada antibiotic ni which mean so bad for future.

Doctor kata kalau dah terbiasa amik antibiotic, nanti system ajar kalau sakit je mesti kena amik antibiotic dan bergantung pada ubat. Tak elok tau. Zaman dulu takde ubat pun. Doctor dah start membebel kata anak-anak dia memang dia tak pernah bagi antibiotic. Kalau demam, dia suh anak-anak rest, kalau tak tidur pun baring je for certain time. Pastu minum air glucose untuk retain energy. Tapi tapi tapiii..air glucose ni boleh minum time sakit je actually. Kalau minum time tak sakit nanti anak terlebih glucose pulak. Pun tak elok..Ooo..

Doctor tu cite lagi. dia sendiri umur dah 41 tahun pun tak pernah amik antibiotic. Sebab mak die dulu nurse dan doctor dulu-dulu memang tak amalkan bagi patient antibiotic nih. So mak dia marah kalau ada family members yang makan antibiotic. Wife dia pun sama. (Wife dia juga doctor). Diorang akan guna cara tradisional selain makan ubat. Then why most doctor advise us to finish the entire antibiotic given to patient?? Sebab memang medic dah ajar camtu katanya. Dan juga doctor terpaksa sebab nak jaga reputasi clinic/hospital konon-konon pegi tempat diorang terus cepat baik demam. Oic..

Thanks Dr Hisham sebab bagitau perkara sebenar. Selama ni dah tau, tapi bila doctor cakap depan Ish, senang keje aku nak yakinkan dia. Baru la Ish percaya yang ubat-ubat camtu tak elok. Doctor kata kalau Vitamin takpe.. So doctor pun bagi la aku Vit C untuk ganti antibiotic tu..Better..

Pernah terbaca pasal ubat-ubatan ni dicipta oleh Jewish. Tapi Jewish kalau sakit takkan makan ubat pun. Diorang amalkan habatus sauda dan semua bahan-bahan neutral seboleh yang mungkin. Diorang ajar doctor-doctor kat dunia ni benda sebaliknya pulak. Sebab apa? Faham-faham jela..Nak melemahkan system kesihatan umat lain terutama orang Islam. Tak guna cara kasar, diorang guna cara senyap. Macam rokok dan Coke tu, ramai cakap Jewish tak smoking dan tak minum Coke hokay..Coke tu diperbuat dari bicarbonate. Aku ada tengok label pencuci jamban cap Gif kat umah juga diperbuat dari bicarbonate. Hmm.. 

So kalau start sakit atau tak sihat tu, banyak-banyakkan lah minum air suam panas ye. Tu je ubat dia sebenarnya. As my MIL practise. Patut la Mama sihat sokmo dan cargas je walaupun dah 60++..Tu juga adalah petua awet muda beliau. Pernah aku pergi check tulang ngan Mama. Tulang Mama 85% healthy. Tulang aku 46% je. Whattt?? Rasa cam diorang salah bagi report tapi sebenarnya memang betul.. Haihhh orang muda sekarang niiii…

No comments: