There was an error in this gadget

Tuesday, June 12, 2012

DIY Stress Relief Massage



Woke up late this morning.
Not because of Allysha but due to massage treatment from husband last night.
Fell asleep like a baby. How good if today is Sunday.
Ni kena bangun pergi keje pulak! Alaaaa..


FYI, hubby and me love face/body massage so much. Who doesn't?
But..we cant afford for a spa treatment every week. Ingat kau mak datin?
Every month? pun tak..Few times in a year je.
Tu pun pegi spa yang ada discount kat Groupon.


To save money and spent it to buy Allysha's diapers,
 we massage each other. Take turns.
Alah bukan susah pun, tiru je therapist yang urut kita kat spa tu.
Tak pun, search kat youtube jelah. Macam-macam style ada.


Ahhh..so relief..bestnye..
tetibe berangan nak bukak business spa bila ada duit lebih suatu hari nanti. berangan jela.

The benefits of face/body massage:
Stress Relief - massage decreases the cortisol which is a stress hormone produced by prolonged stress.  Because about 70% of illness is caused by stress, massage is a great way to handle ones stress.
Relaxation - massage increases the serotonin levels.  Increased serotonin helps one to relax, makes one feel calm and regulates the mood.
Reduce Pain - massage stimulates the endorphins, helps relieve pain and gives the feeling of euphoria.
Improves Circulation -  circulates the blood and lymph.  Strengthens the immune system.
Blood Pressure - massage helps to lower blood pressure.


Relaxing the whole body
Reducing tension
Loosening tight, tired and aching muscles
Helping to relieve pain
Assisting in recovery from illness or injury, by boosting the immune system
Alleviating anxiety
Reducing stress and encouraging restful sleep


Things you'll need:

Essential Oil - We usually use the spa wisdom massage oil byThe Body Shop.

Add on minyak yuyee for better effect. Kalau takde, guna johnson's baby oil pun ok.
Jangan guna minyak gamat sudey..Bau takleh blah.



Massage bed - Memang takde la kat rumah. So baring jela atas katil dan guna bantal kecil je untuk make sure kepala sedikit mendongak supaya leher dan tulang belakang betul-betul lurus. Macam baring tak pakai bantal la.


Music -  Kalau nak feel spa sangat, boleh la on lagu-lagu classical tu kan. 
Jangan la layan radio pulak.Tak feel la kang. Pastu kalau boleh jangan bercakap. 
Avoid membebel atau bercerita perkara tak best.
Nak cerita, kemudian. BIar yang diurut tu layan mimpi dia sendiri.

Massage Therapist - Sape lagi? Diri sendiri la. Pastu gilir-gilir ngan partner.

 I selalu nak urut dulu then baru turn diurut supaya boleh terus tidur dengan syoknye. 
Tapi husband tak setuju sebab dia pun nak terus tidur. 
So kitorang kena wan-tu-jus untuk tentukan siapa yang kena urut dulu.
Husband sangat teror main jus sehingga dia yang selalu menang. Cis!




Steps for face massage : 

To start massage from the neck with smooth movement and always upward. Use your thumbs / fingertips and follow arrows in the pictures below.

Focus on the nose between eyes, eyebrows and forehead. 
Kalau boleh urut, gentel, picit, tekan kuat sikit kat bahagian batang hidung, kening dan tepi dahi untuk melegakan pening dan sakit kepala.
Repeat for 15-20 minutes. Memang sangat syok sampai tertidur dibuatnya.


Steps for body massage :
Ikut lah petua Ustazah Norbahiyah.
Teknik cakaran harimau ke labah-labah ke.
Nama urutan macam blu je, walhal tak. Sangat berkesan dan melegakan okeh. 
Sapu minyak lebih sikit supaya senang nak urut.
Repeat for 15-20 minutes. Memang sangat syok sampai taknak terima kenyataan bahawa masa dah tamat. Kalau pandai pujuk mesti dapat masa tambahan. 


Suami suka, isteri pun suka. Wah! gitew..
Suka la sebab hilang sakit-sakit belakang sakit tengkuk sakit bahu bagai.
Dapat jimat duit dan mengeratkan hubungan suami isteri. Eceh.


Selamat mencubaaaa!

No comments: