There was an error in this gadget

Tuesday, June 19, 2012

Hb / Kepekatan Darah Rendah


Pernah terbaca artikel ibu hamil yang kurang darah, boleh membawa maut. Nauzubillah. During checkup this morning, the doctor informed that my hb test result wasn't so good. Should do something to avoid bad things happened to mommy and the little one inside.
GULP!

'Kurang darah ialah keadaan di mana kepekatan darah merah adalah kurang daripada biasa. Dalam istilah perubatan, seorang yang mengidap kurang darah mempunyai kepekatan darah merah kurang dari 9 gm peratus hemoglobin'


Tanda - tanda yang biasa dirasa/dialami ialah:
  • Kelihatan pucat
  • Sentiasa rasa letih lesu
  • Rasa mahu pitam bila bangun
  • Sentiasa rasa pening
  • Bengkak kaki dan muka
  • Kebas kaki dan tangan
  • Rasa mengah dan hati berdebardebar

Never experienced any above signs for this second pregnancy. Tapii..risaunya bila dengar yang hb rendah ni banyak side effects kat baby jugak.

  • Anda mungkin mengalami keguguran
  • Melahirkan anak tidak cukup bulan
  • Anak mati dalam perut
  • Melahirkan anak yang tidak cukup berat badan
  • Melahirkan anak lembam kerana otak tak dapat berfungsi dengan baik
  • Anda dan bayi mudah mendapat jangkitan penyakit
  • Keluaran susu badan akan berkurangan
  • Mudah mendapat penyakit lemah jantung
  • Mudah mengalami tumpah darah selepas bersalin
  • Kesemua akibat-akibat tersebut mengancam kesihatan dan kesejahteraan ibu serta kandungan dan boleh membawa MAUT.
Preggy ladies should have hb above 11. mine is 9.6. Only 0.02 increased from previous month after i ate a lot of veges and fruits. Sikitnye naik..Tadah teliga dengar doctor membebel. But i already put so much efforts and eat a lot of nourishing foods la doctor : ( What should i do now? Dia suruh hari-hari minum horlicks pulak. Oh baiklah. I'll do anything for my dear baby. Other than that,
  • Makan makanan yang kaya dengan ferum seperti hati, sayur bayam dan juga buah-buahan kering
  • Makan makanan yang mengandungi asid folik seperti wheat germ, kekacang, mentega kacang, cendawan dan juga hati
  • Amalkan kurma dan kismis sebagai tit bits.
  • Banyak memakan makanan yang kaya dengan vitamin C seperti buah-buahan, ulam, sayur-sayuran dan juga jus oren. Ia akan meningkatkan kadar penyerapan ferum
  • Mengambil vitamin dan juga zat mineral tambahan terutamanya asid folik dan iron
  • Elakkan meminum kopi atau teh pada waktu makan dan ketika mengambil vitamin tambahan
  • Rehat dengan cukup
Insyaallah. Yang penting, terus berusaha dan terdoa banyak-banyak.

7 comments:

Sh@MytO said...

Dila..aku pn ade prob hb rendah..smp kne start check up every 2 weeks instead of every 1 month..so aku start amik iberet folic..dah x mkn obimin..baru hb naik dr 9 ke 12..
buah kaler merah mmg fave aku la skang..i.e dragon fruit..

Adila Hashim Shariff said...

iberet folic?folic biase yg kecik2 color kuning tu ke?ke ade lain?wo!bestnye dh naik dr 9 ke 12 cecepat!aku dh try berbulan2 dari 9.2 bru dpt 9.6..buah merah2 n sayur hijau jhari2..tp cam x bkesan pun..nk try iberet folic tuuuu..ko amik katne sham?

Sh@MytO said...

Iberet Folic mcm obimin color pink tp pekat sikit..*sila google*

Time preggie danial pn aku mkn iberet folic gak..

beli kat farmasi..if klinik panel ko ade boleh mintak..dulu gomen ade bg utk case yg rendah hb ni la tp skang kene beli sendiri..nurse la bgtau kt aku..

ilyia nur ab rahman said...

saya pon rendah dulu masa iman..then amik ubat tak berkesan pon..last2 setiap hari pulun belimbing besi n kerang (mmg feberet)..better try yg sham kate tu..

Adila Hashim Shariff said...

ala x suke kerangggg..

anem_pisces said...

sye pn pnh mkn iberet folic,,rsenye ok untuk pekatkan darah,,,

norani zainal said...

saya punya hb 8.8 ..uwaa..dah cuba mcm2 tapi tak jalan...skrg makan sangobion...stop makan shaklee..2 minggu sekali kena check up..