There was an error in this gadget

Wednesday, June 06, 2012

Kita Tanya, Al Quran Jawab



What is your feeling as things doesn't like what you want?
After you put all the efforts that you think is the best you could do, ever.
And then you realize that you have no control towards it?
And it happened the other way around.

I feel lossdisappointedbetrayed, so so so sad.
Swollen heart. Am giving up.

Tapi tahukah kita, Allah swt memang tak pernah menjanjikan kehidupan yang 
mudah untuk setiap umatNya.  
Tapi Allah berjanji akan bersama orang-orang yang sabar.

Qalam suci AQ yang Allah bekalkan buat kita hingga ke akhir zaman 
merupakan salah satu cara Allah communicate dengan kita. 
Mengajar dan memberi petunjuk untuk setiap persoalan hidup ni. 
Termasuklah hal berkaitan hati dan perasaaan.

Ingat tak aku pernah mention pasal kalau kita baca AQ, better baca terjemahannya sekali.
Sebab AQ tu kan rujukan kita. Kalau kita baca je tapi tak faham, so what's the point?
Kat bawah ni adalah antara potongan ayat AQ yang dapat menjawab segala persoalan kita.
Kalau lah kita tak baca terjemahan, for sure Qalam Allah tu tak dapat kita fahami.
Unless you do understand arabic la kan?

Ni version kita tanya, AQ jawab.
Ramai dah tau. But it's ok to refresh kan?

Kita tanya: Kenapa aku diuji?
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan 

"Kami telah beriman", sedangkan mereka tidak diuji? 

Dan sesungguhnya Kami telah menguji 
orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya 
Allah mengetahui orang-orang yang benar, 
dan sesungguhnya Dia mengetahui 
orang-orang yang berdusta." (Surah al-Ankabut: 2-3)


Kita tanya: Kenapa aku tidak dapat apa yang aku idam-idamkan?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu 
padahal ia amat baik bagimu, 
dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu 
padahal ia amat buruk bagimu. 
Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." 
(Surah al-Baqarah: 216)


Kita tanya: Kenapa ujian seberat ini?


"Allah tidak membebani seseorang itu 

melainkan sesuai dengan kesanggupannya." 

(Surah al-Baqarah: 286)


Kita tanya: Kenapa kita rasa kecewa?

"Janganlah kamu bersikap lemah, 
dan janganlah pula kamu bersedih hati, 
padahal kamulah orang-orang yang tinggi darjatnya, 
jika kamu orang-orang yang beriman." 
(Surah Ali Imran: 139)


Kita tanya: Bagaimana harus aku menghadapinya?

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) 
dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, 
dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali 
bagi orang-orang yang khusyuk." 
(Surah al-Baqarah: 45) 

Kita tanya: Kepada siapakah harus aku berharap?

"Cukuplah Allah bagiku, 
tidak ada Tuhan selain daripadaNya. 
Hanya kepadaNya aku bertawakal." 
(Surah at-Taubah: 129)

Kita tanya: Apa yang aku dapat daripada semua ujian ini?

"Sesungguhnya Allah telah membeli 
daripada orang-orang mukmin, 
diri dan harta mereka dengan 
memberikan syurga untuk mereka." 
(Surah at-Taubah: 111)


Kita kata: Aku sedih!

"Dan demikianlah keadaan hari-hari 
(kejayaan dan kesedihan) 
Kami pergilirkan di antara manusia 
(supaya menjadi pengajaran)." 
(Surah Ali Imran: 140)


Kita kata: Aku tak tahan!

"...dan janganlah kamu berputus asa dengan rahmat Allah. 
Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah 
melainkan kaum yang kafir." (Surah Yusuf: 12)


Kita kata: Sampai bilakah aku akan merana begini?

"Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. 
Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan." 
(Surah al-Insyirah: 5-6)

Orang yang paling kuat sebenarnya adalah orang yang sabar. 
Tanpa kesabaran yang ditunjangi akal waras dan iman kental, 
kita pasti tidak dapat bangkit apabila menerima pukulan takdir. 

Walhal sesuatu bala itu juga nikmat buat kita, hambaNya. 
Tegal di sebalik musibah yang menimpa, 
jarang sekali kita mengintai hikmahnya.



Sungguh, jangan rasa takde tempat nak mengadu, jangan rasa lonely, 
jangan rasa no one tak care of you, jangan rasa give up or something like that. 
Why should we feel that way?
Allah swt kan ada..Ada kat mana-mana je..Dalam hati kita.
Dialah yang pertama patut kita cari kalau kita tengah sedih ataupun bahagia.
Sebab segala-galanya datang dari Allah swt. 


No comments: