There was an error in this gadget

Thursday, June 14, 2012

‎10 Info Tentang BayiYang Kita Tak Tahu..Atau Tahu Sikit-Sikit..  ; )1. Sekitar usia 3 bulan, bayi mula menelan air ketuban dan mengeluarkannya kembali sebagai air kencing. Ini untuk melatih sistem pencernaan dan perkumuhannya.

2. Bayi boleh menangis sejak di dalam perut lagi. Sekitar usianya 3 bulan, peti suara sudah mula terbentuk dan bayi sudah mula menangis tetapi dalam diam.

3. Seawal usia 4 bulan, bayi mula meneroka ruang di sekelilingnya. Dia mula bermain dgn tali pusatnya, menghisap ibu jarinya sendiri, berenang-renang, menendang sekelilingnya dan berpusing-pusing di dalam kantungnya. Tetapi lazimnya ibu yang baru pertama kali hamil tidak akan menyedari pergerakan bayi sehigga usianya 5 bulan.

4. Ketika usianya memasuki 4 bulan, bayi akan mula tersedu untuk melatih sistem pernafasan. Bila bayi tersedu, ibu dapat merasakan getaran halus atau denyut halus di perut.

5. Pada usia 5 bulan, bayi mula memberi reaksi kepada bunyi di luar perut ibunya dan akan menutup telinga dengan tangannya sendiri apabila mendengar bunyi kuat.

6. Sekitar usia 6 bulan, memori bayi mula terbentuk dan bayi dapat mengingati dan mengenali suara ibu bapanya dan mula meneroka anggota tubuh badannya.

7. Seperti kita, bayi di dalam perut juga bermimpi seawal usianya 7 bulan. Aktiviti bermimpi ini akan melatih perkembangan otak bayi.

8. Apabila otaknya sudah terbentuk, bayi akan dapat merasai kesakitan sejak di dalam rahim lagi. Apabila ibu tertekan atau stress, emosinya juga terganggu dan menyekat perkembangan mentalnya.

9. Sebaik sahaja deria rasanya terbentuk, bayi juga dapat merasa makanan yang dimakan oleh ibunya dan boleh mengerutkan dahinya dan memuncungkan mulutnya sebagi reaksi kepada rasa pelik makanan yang dimakan oleh ibu.

10. Sebaik sahaja lahir, pertama kali bayi membuka mata, anak matanya akan membesar untuk menampakkan kecomelannya untuk memikat hati orang di sekeliling terutama ibu bapanya. Sebab itulah bayi nampak comeL.

Yeke Adik? Adik tengah buat apa tu? 
Mommy tau..Adik tengah main kan? 
tak pun tengah excersice. tak pun tengah summersault.
tak pun tengah stretching. tak pun tengah swimming.
dat's why perut mommy senak sesangat sekarang ni.
it's ok darling..asalkan adik sihat..mommy pray the best for you.
cant wait to meet you in the real world and join us in the family.. ; )

6 comments:

miss said...

best nye dh ade adik..... ;)

Sh@MytO said...

sweeettt..*smbilk usap peyut*

ilyia nur ab rahman said...

ahai..tetibe saya pon skang amik tau semula info bayi wpon dah anak yg ketiga **perasan!

Adila Hashim Shariff said...

ina! insyaallah..kamu pula!cepat!

sham..kannn..bestnye boleh rasa feeling camni lg..syukur alhamdulillah..

ilyia..ape perasan plk?kan betull...

molliesa said...

adik dah bape bulan ni???? tahniahhhh!!!

Adila Hashim Shariff said...

25 weeks aunty!