There was an error in this gadget

Monday, July 30, 2012

Tips Khatam Al Quran Dalam Masa Sebulan


Assalammualaikum..
Ni nak share tips untuk khatam AQ dalam masa sebulan pulak boleh tak?
Especially di bulan Romadhoonnn (kata johan) bulan ibadah ni.
Ada jugak yang perli aku ni nanti kata blog dah macam serbanistas. 

Tolong jangan samakan I ngan Abb* Abad*. Eh tetibe. 
Takpela. Bila lagi nak ajak buat baik..Kalau tak suka, sila pangkah browser..

Niat cuma nak memanjangkan/menyampaikan info yang baik. Itu saje ye.
Ni pun dari orang lain. Copy paste kasik banyak sket result google untuk topic ni. Heee..


Ramai tahu kan, kalau nak khatam dalam masa sebulan, 
perlu baca 1 juzuk sehari iaitu 20 pages.
Paling senang baca 2 helai setiap kali selepas solat.
Tapi penting juga untuk baca terjemahannya sekali ye.
Kalau anda memang faham bahasa Arab, untunglah.

Satu advise yang paling berharga yang pernah ditegur oleh suami saya 
dari sebelum kahwin dulu ialah 
'Kalau baca AQ, bacalah dengan maksud dia sekali. 
kata-kata Allah tu ada yang straight forward, ada yang tersirat.
Baca kena menggunakan mata, telinga dan hati..'

Memula baca terjemahan pun saya tetap tak faham. Macam baca buku biasa je.
Maklumlah, baca dengan mata dan telinga je. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri.
Bila dah di train baca dengan hati, baru tau setiap ayat tu banyak maksud mendalam 
yang memang relate dengan kehidupan kita dunia akhirat.
Subhanallah.

Nak explain kat sini agak susah. Tersalah bagitau jadi lain pulak nanti.
Tapi cubalah usaha untuk cari caranya ye.
You'll find the miracle. Insyaallah. 


Full source from here persoalan tentang khatam AQ

No comments: