There was an error in this gadget

Thursday, March 01, 2012

Travel Tips: Checklist for Baby


What you must/should bring while travelling with baby?

Can't wait for another holiday trip this Monday-Wednesday.
Holiday sokmo. Asik gi jalann je dila ni. Dah la tak bawak baby. - Kata ummi, mak kawan aku. 
Sampai dah kena sound ngan mak orang lain tuh. 
Apa la pulak mak aku ngan mak ish cakap dalam ati agaknye eh?
Well this time will be more exciting because Allysha gonna be with us. Yay!
Mesti best sebab Allysha dah pandai itu ini. Dah la dia tu camwhore. Eii geram!

The tickets has been booked since Allysha belum lahir lagi tau.
On the ticket: ALISHA ARIANNA. On MyKid: ALLYSHA AZZAHRA. hehe.
Oh ok this entry is to share the checklist for baby,
 items that I always consider while travelling.

  • Nappies: Work out the number of days away and multiply by 4/5. This should be just enough. But depends on the baby lah. Macam Allysha memang sehari pakai about 4 pieces je. Leboh pun takpe.Bukan berat pun.
  • Food / Formula milk: Food yang senang bawak ialah rusk dan nestum. Walaupun I agak anti fast food (rusk dan nestum adalah fast food untuk baby ye. Tak elok bagi banyak sebab manis kan -Doctor yang advised), tapi bila travel ni have-to lah kot. Celah mana nak buat porridge pulak. So bawak la fast food itu. Extra pun takpe. Just in case kalau travel jauh-jauh ni baby extra lapar/extra haus ke. Atau susah cari tempat kat breastfeed ke kan. So standby jela. Ingat, some of the food ni kena bawak onboard tau. Jangan masuk semua dalam baggage pastu check in pulak.
  • Baby Blanket: Bedding that smells of home, your baby will find it easier to sleep if the cot smells familiar. Tapi Allysha tidur tak pakai blanket sebab lasak sangat. So bantal masyam kesayangan Allysha pastilah akan ikut we all pergi Langkawi ni.
  • Wipes and Tissue: Better bawak pack yang 100 pcs tu. Biar lebih asalkan cukup.
  • Nappy rash cream and baby powder: Flights and holidays can lead to odd little rashes. To avoid heavy sweat, apply the powder all over body. Dont leave these. 
  • Bath lotion and shampoo: Bring the travel size bottle.
  • Clothes: Bawak extra. 3-4 pcs for 1 day. Multiple by days away.
  • Bibs: Kalau kat rumah bila feeding baby bole la biar dia comot-comot pastu tukar baju lain kan. Tapi bila travel ni kalau nak save baju / nak elak comot, sila bawak bibs.
  • Water/ Juice: Aritu gi Bandung Ilyia bawak susu + water on-board untuk Idd lepas je. Maybe exceptional for babies kot. So sila bawak untuk bagi baby minum, supaya elak berdengung dalam flight dan rasa tak selesa. 
  • Bottles: Bring two. Incase another one got missing in action.
  • Swimsuit: Kat hotel ada swimming pool cantik. Mesti Allysha nak gi swimming = ) 
  • First aid kit: Specific to baby needs. Macam handyplast, minyak yuyee, vicks etc.   Yang kecik2 je ye. Kang berat sangat pulak bag tu.
  • Toys: Allysha ni tak suka main 1 barang banyak kali. So dia mesti boring kalau bawak toys dia. So the idea is bagi dia main benda yang jarang dia tengok contohnya botol air, magazine, snacks etc.
  • Stroller: The most important thing. Sila patah balik kalau anda tertinggal stroller separuh jalan kemudian bertawakal supaya sempat kejar flight. Like Ilyia did. Haha! Sanggup ke nak dukung 12-15 hours? Kang jadi takde mood pulak sebab penat. Lagipun baby boleh tidur/selesa sorang-sorang dalam stroller dia. Malah boleh sangkut shopping bag kat stroller tu kan. Wah. Sangat wajib bawak.
So far ni jela yang mommy Allysha packing semalam.
Tak tau la bila tiba hari kejadian nanti macam-macam pulak yang ditambah akibat kurang keyakinan diri. Ei, jangan la. Taknak berat-beratkan bag.
Hopefully this holiday went well and enjoyable for us. Insyaallah.

No comments: