There was an error in this gadget

Friday, February 03, 2012

General tips to travel..to Singapore!


I'm flying to Singapore this Monday.
Another ladies-only holiday trip.
Tak sengaja terbook ticket time public holidays. Yay! Save annual leave!
Tapi perlu ke nak ber tips sangat? Bukan jauh pun Singapore tu.
Macam pegi Johor je. Lebih kurang je ngan Malaysia.
But still...I'm googling it!

This week I spent some time to search the do's and dont's. 
Places to avoid. What to do bla bla bla.
Siap print map singapore, mrt ruote, how to get there and there.
My last time in Singapore was almost 20 years ago.
Sangat "kite last pegi masa kecik2 dulu. dah lupe"   : p

Travel partner kali ni sangat adventure.
Boleh dikatakan "pasti aku lah sorang yang kena jadi tour guide nanti".
Agaknya kalau kitorang dah tersesat, mesti diorang tak tau sebab sangat percaya kepada perempuan ini. Ya, mereka agak lurus tapi tak bendul sangat.
Dah la gerenti diorang tak buat research langsung. Takpe2. 
Nasib baik I dah biasa adventure2 nih. Cewah.


Tips 1 (a long month before departure)
Book the flight tickets.
(Ini memang la hari2 kena bukak website AirAsia tu.
We all beli bulan August 2011. Feb 2012 baru fly.
Lama nak tunggu tapi berbaloi sebab harga ticket RM0.10.
Bayar airport tax je total RM100 per person. Murah kan?)

Tips 2 (not less then a week before departure)
Book the hotel.
(Sila survey hotel betul2. I took few days to decide which hotel to stay.
Baca review and comments from others pasal hotel yang dah shortlisted tau.
Hotel mestilah kat tempat yang di recommend oleh ramai orang dan dekat dengan MRT.
Make sure dekat dengan tempat makan yang harga relevant jugak ok.
Sebab tak mampu nak stay kat Orchard Rd, kami book hotel dekat Little India.
Dah la sebelah MRT je. Pastu ada banyak restaurant. Depan Mustapha Centre plak tu)
Book the relevant ticket/passes.
(niat nak pergi Singapore hanyalah semata nak berjimba di Universal Studio. 
So dah beli awal2 siap dapat discount kalau guna Maybankard. 
Bisanya SGD 68. But I managed to got it for SGD 58. 
Alhamdulillah. Tula pentingya hari2 research)
Check your passport validity.
(jangan nak buat lawak kat airport nanti sebab time nak depart
 rupanya passport expired less than 6 month. It happened to one of my travel partner.
Natijahnya terpaksa pegi renew and beli ticket lain. Rugi sehari)

Tips 3 (less than a week before departure)
Print all the necessary documents.
(Flight ticket, hotel reservation, passes, passport, maps, tips, etc.)
Change the currency.
(Actually ni tukar awal2 time rate rendah lagi bagus)
Do simple packing.
(Sebab pegi 2 hari je, saya bawak 2 helai baju je.
Lagi pun jejak je Singapore terus nak pegi USS. Maka beg akan di hangkut sama.
So pack la seringan yang mungkin. Member kata kat entrance USS diorang x check bag.
So take this opportunity untuk bawak bekal dari rumah k. Saya mungkin akan bawak wholemeal bread, nuggets, chocolates, dan jejajan sket. Heee)
Call bank activate credit card, etc.
(We dont know what would happen kan. Dah la takde contact kat sana.
Mana la tau ada emergency sampai terpaksa guna credit card. 
So jangan lupa call bank untuk activatekan international usage.)

Tips 4 (few hours before departure)
Recheck all the important documents/things.
(passport, flight tix, hotel booking, passes, money, credit card, etc.
Baju mesti ada 2 helai. Chager hp, charger camera, bekal makanan.
Itu suma nyawa. Hehe)
Be punctual at airport.
(Saya tak suka terkejar2 takut terlambat. So usually akan siap awal.
Esok flight pukul 8.30 pagi. Haruslah sampai LCCT sebelum pukul 7 kan. 
So kena bangun awal la dalam kul 5 cenggitu)



Happy holiday everybody!! : )


p/s: so thankful to my sporting husband.



2 comments:

Rozi Rahim said...

Tips yg sgt berguna.. we are going to singapore next coming school holiday...

Rozi Rahim said...

i'm using ur blog as a reference for my singapore trip next march.. thanx a lot...