There was an error in this gadget

Thursday, January 26, 2012

Restoran Terapung, Henry Gurney Melaka


First of all, a million thanks to Kak Olyn and Abang Yunus for this family treat.

We were at Malacca Town, was shopping and food hunting before hubby's cussy call
and inform us about the family dinner. I heard seafood and ikan bakar.
 'HAH?NAK BLANJE IKAN BAKAR?JOMMM!!!'
mata bersinar-sinar. hati berdebar-debar (perlu ke berdebar)

Macam tau-tau je tengah teringin nak makan ikan bakar.
Terus letak barang dan melupakan baju yang nak dibeli.
Laju-laju balik Ayer Molek, ikut convoy pegi ke tempat itu.


Nama kedai ni Restoran Terapung. 
Location ialah dekat belakang sekolah penjara Henry Gurney, kau.
Nak sampai kedai ni memang kena masuk kawasan Henry Gurney 
pastu lalu lorong kecik tepi penjara tu.
Haaaa..baru tau Henry Gurney tu tepi laut rupanya.


Sangat ramai rombongan cik kiah ni. Ada la dekat 30 lebih orang.
Nenek cucu cicit sepupu sepapat sume ada.
Eh tak sume ada ni. Family MIL memang besar dan meriah.
Kalau ajak sume memang bankrupt.


Kena gilir-gilir mommy makan papa dukung, papa makan mommy dukung.


Allysha sangat lasak sekarang ni.


Mommy nak makan second round, papa dukung balik.


Allysha with Amelia. Tak menunjukkan minat pun nak main dengan Amelia.
Tapi sangat sebok nak pegang-pegang abang Amelia, Mukhriz. Amboiiiii..



After one and half hour waiting (hampir meroyan tunggu lama-lama dah la lapar gila!)
finally the foods arrived, one by one. Macam model catwalk keluar lepas sorang, sorang.
Lihatlah betapa gemuknya isi ketam ini.
Presentation nampak biasa je tapi isi sangat manis and juicyyyyyyy!


Lihatlah pula scallops di bawah ini.
Seriously before this I've tried at most hotel I've ever been 
includes Hilton and Le Meridien but this one is dah bestttttt!!
Lemak-lemak manis giteewww..


Belek-belek camera, rasa macam pelik kenapa ada dua gambar je?
Ooo.. ni sebab dah lapar sangat sampai nampak makanan terus terkam, 
camera letak bawah meja.
Baiklah. redha tiada gambar makanan lain yang boleh diceritakan 
seperti ikan pari bakar sambal sedap sangat, sotong tepung, butter prawn, 
ikan itu ikan hini (fail nama-nama ikan), kerang bakar, lala, dll.

Overall, all the seafoods was delicious and fresh. 
Makan dengan nasi lemak cinonet yang sangat sedap. 
Average orang pompuan makan dua-tiga bungkus. 
Orang lelaki pulak antara empat-enam bungkus.
Boleh bayangkan betapa cinonetnya bungkusan nasi lemak itu?
Walaupun makan ramai-ramai, tapi semuanya  cukup malah terlebih pulak.
Tak kempunan langsung. Sume dapat makan puas-puas.
 Sangat tak takut nak bayar Abang Yunus ni.
Semoga dimurahkan rezeki ye.

It was worth waiting. Alhamdulillah.

No comments: