There was an error in this gadget

Wednesday, January 04, 2012

Allysha Jatuh Katil. Mommy Kecut Perut.


Allysha bukanlah seorang bayi pentidur statik (ada ke ayat ni?). 
Elok-elok tidur atas katil bertiga, sekarang kena tidur sorang kat atas, dua orang kat bawah. 
Ni semua Allysha punya pasal. 
Kalau Allysha tak tidur lasak sangat pastu terjatuh katil, 
mesti kita boleh tidur peluk-peluk himpit-himpit atas katil lagi tau.
Ni dah downgrade kena tidur bawah dengan mommy sebab mommy phobiaaaa..
 Ish, apa mommy dia merepek ni. 
Mommy yang salah sebab ingat anak dia ni tidur baik je tertidur.

It was 2.30 in the morning. Allysha just fell asleep. 
Mommy cannot stay longer and fell asleep as well. 
After about 10 minutes later, mommy heard something bumped on the floor. 
It was Allysha! o em giiiiiiii!! YA, ALLAH!PAPA!!!
Menggelabah la peluk Allysha yang berjuraian air mata masa tu.
Ni mesti Allysha mimpi ni. Tak pun dia terjaga pastu mengensot ke depan.
Dah letak bantal atas bawah tepi pun boleh jatuh jugakkkk..
Nak tidur kan dalam babycoat, jangan harap lah. Letak je mesti tersedar. 
Nak celah ketiak mommy papa jugak le tu.

Allysha juga bukanlah seorang bayi penangis terlampau. 
Tapi bila dengar dia menangis malam tu, memang kecut perut dibuatnya.
 Rasa bersalah Tuhan aje yang tahu. Kesiannya. 
Mula la explain macam-macam kat papa dia 
walaupun tak ditanya sebab rasa bersalah teramat sangat. 

Lima minit lepas Allysha menangis, baru dia diam dan tertidur. 
Tapi still risau lagi nih. Check kepala dan badan dia takde la lebam ke apa. 
Rasa nak bawak pergi checkup. Tapi tunggu kalau ada tanda-tanda yang menakutkan dulu. Alhamdulillah, Allysha nampak macam ok je lepas bangun tidur esok pagi nye tu.

Mommy papa apologize to Allysha so many times. 
Although she not yet understand what was happened, we feel very guilty so badly.
 She just a baby. Baby doesnt know how to tell us that they are in pain or what so ever.

Tahukah anda, bayi jatuh sangat dangerous. 
Kalau bayi anda jatuh pastu ada pulak simpton macam list kat bawah ni, cepat-cepat la bawak pergi jumpa doctor. Kadang-kadang doctor ni main check gitu-gitu je. 
Follow your instinct. Kalau rasa tak sedap hati, pergi la further check up ok.

Jika si manja anda terjatuh tanda2 berikut perlu di pantau dan jika terdapat tanda2 tersebut perlu membawa anak berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.

1. Anak pengsan selepas terjatuh
2. Terdapat darah / cecair jernih keluar drp hidung atau telinga selepas terjatuh
3. Muntah2 memancut
4. Anak tidak aktif seperti biasa
5. Tarik atau sawan (fit)
6. Lebam pada bahagian belakang telinga
7. Perubahan fizikal spt muka herot ketika menangis, lemah bahagian anggota bdn spt tangan atau kaki
8. Tidak stabil semasa berjalan
Semua tanda2 yg dinyatakan perlulah diperhatikan terutamanya dlm tempoh 24 jam selepas terjatuh.


Ok.


2 comments:

ilyia nur ab rahman said...

omaigod!!!attachkan baby cot la weyh..cam rini tu..cian sayang aunty!!!

Adila Hashim Shariff said...

xmuat je macam..bilik sgt comel la babe..xtau nak attach side mana..