There was an error in this gadget

Tuesday, January 01, 2013

Oh Kak Eton..


Wah tiba-tiba nak menaip pasal Zaiton Sameon. Dulu selalu gelakkan Kak Elly sebab bila karok je mesti dia nak nanyi lagu ZS yang aku tak pernah dengar tu. Sampai panggil dia Elly Sameon haha. Well, bukan zaman i ols okeh. Lagu i ols Britney Spears ngan Westlife. Haks.

Pastu bila Kak Elly kata dia nak tengok filem Zaiton..Ini Ceritaku.. , lagi la gua gelak. Fanatik sungguh dia ngan ZS. ‘Adila akak dah tengok cite Zaiton. Beestttt..’ 
Entah kenapa tetiba aku rasa nak tengok jugak. Rasa nak tengok sangat-sangat. Setelah seminggu menunggu husband Kak Elly download balik cite tu, barulah dapat tengok. 
(seminggu tunggu tu tiap-tiap hari tanya dah download ke belum. Pasti annoying)


FOUR THUMBS UP. Siap jari kaki pun thumbs up okeh. Memang best cite ni.
Si pelakon Zaiton patut dapat award. Bukan senang nak buat semua reaction tu.

Terpana, terkedu, ternganga aku tengok segala nikmat dunia ZS di tarik balik sekelip mata je. Sekelip mata semua hilang. Everything turned upside down. Sangat sadis. Bukan aku tak pernah tau cite pasal ZS ni, tapi bila tengok cite ni, sangat terkesan di hati. Sobs.

So sad it really happened to her in this real world. Bukan cerita rekaan. Kemasyuran dan kealpaan dia mungkin sekejap je. Tapi kesengsaraan yang dia kena tanggung akibat dari tu sampai berpuluh tahun. Hilang anak, hilang mak, hilang harta, hilang sumber pendapatan, hilang keluarga, hilang kawan-kawan. Hilang semua. Tinggal sengsorang. Takde apa. Gulp!

‘Bila kita berada di atas, jangan sesekali lupakan yang di bawah..’ kata Kak Eton.

Teibe seram. Takutnya aku. Taknak la berada di atas sangat. 
Supaya kalau jatuh, tak sakit sangat kot (er ape aku merepek ni. Tak dapat berfikir dah). Ni bukan pasal di bawah ke di atas ke. Tapi ni pasal jangan lupa diri di mana pun kita berada kan?  Perlu sentiasa bersyukur dan appreciate semua orang di sekeliling kita. 
Pandai-pandai bawa hala tuju hidup seelok mungkin jangan sampai leka.

Dan yang paling penting, takutlah dengan balasan Allah. Hidup sebaik mungkin. Jangan buat benda bukan-bukan. Setiap perbuatan dihitung. Tak dibalas sekarang, mungkin nanti. 
Tuhanku ampunilah dosa-dosaku. Sesunggunya azab Allah tu amat pedih.
 Mekasih Kak Eton sebab ingatkan saya! What a good start of my 2013.

Lepas ni nak cuba selalu bersyukur, rasa cukup dan cipta bahagia.
Teringat Kak Olyn cakap 'bahagia tu kita yang cipta. tak datang bergolek..'
Ok i get it. Dari sekarang aku mahu cipta dan kira bahagia banyak-banyak.
Contoh kebahagiaan 2 jan 2013 setakat pukul 4 petang ialah:

1. pagi tadi sebelum pergi kerja Allysha kiss muah hug mommy sebelum tidur balik.
2. dah berjaya pump 20oz susu Aisy (ni pun malas. kalau rajin, dapat lebih lagi).
3. dah siap kerja/asignment boss tinggal touch up je.
4. dapat lunch makan bihun sup (dah seminggu teringin).
5. so far takde perkara yang membebankan kepala dan menggusarkan hati.
6. bla bla bla 7. bla bla 8. 9. 10 ...

Wah banyaknye perkara yang membahagiakan!
Syukur alhamdulillah.

No comments: