There was an error in this gadget

Thursday, December 08, 2011

Allysha Demam Campak


Allysha will turn to six month few days more before she fell sick.
Tapi ni first time Allysha demam.
Orang kata berkat brestfeeding.
Alhamdulillah dengan izin Allah,Allysha memang susah nak kena selsema pun.

Allysha demam panas.
Tapi MIL kena demam campak sebab lepas tiga hari Allysha demam ni terus keluar ruam bintik-bintik macam cacar tu. Nsib baik tak berair.

Memula 36 degrees je. Pastu jadi 38.
Pastu turun 35. Pastu naik jadi 37. Pastu 39.
Pastu turun ke 37 balik.
Ya Allah, memang tak senang hati sangat.
First time deal dengan baby yang demam panas ni.
Suhu badan fluctuated menyebabkan kena monitor every half an hour.
Dah bawa jumpa doctor and the doctor said its normal. Ok.



Mula-mula memang agak blur tak tahu nak buat macam mana selain bagi ubat.
Nasib baik sister in law and cousin ada bagi tips.

So mommy Allysha nak share tips bayi demam panas ni ye.
Kakak-kakak ni kata method paling mujarab ialah kena selalu sponging.
Basahkan towel dengan air suam pastu lap-lap satu badan sekerap yang mungkin.
Especially belakang badan, celah ketiak, bawah leher dan kepala.
Kerap tu maknanya every half an hour atau every hour depends on the body temperature.
Memang berkesan.
Kalau temperature Allysha naik 39 over,
kami akan buka baju Allysha.
Lepas kita sponging nanti turun balik ke around 36-37 degress.

Selain tu, make sure pakaikan baju nipis-nipis je
supaya haba senang keluar dari badan.
Pastu tak payah selimutkan dia.



Ops, pic ni sebelum mommy Allysha tau semua tips kat atas tadi tu. Hehehe.

Tapi kami bersyukur sebab Allysha bukan jenis meragam.
Cuma Allysha jadi tak larat nak main
dan muka berkerut je mungkin sebab tak selesa.
Kesian sangat.
Pastu tak boleh berenggang dengan mommy papa dia.
Kalau bangun je dari katil sebelum dia tertido mesti dia macam panggil balik.
Manja sangat nak kita temankan le tu. <3

Tapi yang penting, kalau anak-anak demam cepat-cepat la bawak jumpa doctor.
Kita tak tahu apa masalah sebenarnya kan.
Lagi pun macam banyak je kes kecacatan sebab demam panas.
Takut la. So we better avoid it.
Prevention is better than cure.




1 comment:

armouris said...

lagi info tentang demam campak - Demam Campak Berjangkit