There was an error in this gadget

Tuesday, December 25, 2012

Tips Membanyakkan Susu Badan - Part 2


Ewah, ada Part 2 (as requested by some friends)
Ada kawan-kawan yang baru bersalin tanya camne nak banyakkan susu badan?
Part 1 was my post about a year ago.
Here the link : Tips Membanyakkan Susu Badan.
I am still with my campaign 'Breastfeeding, good for baby good for you!'

Petua saya masih sama dengan yang dulu. Exactly the same ways.
3 main tips : 
1. Banyakkan minum air (plain water at least 1.5 litre/day + milk and cereal)
2. Kerapkan menyusu dan mengepam (consistent time gap e.g every 2 hours)
3. Positive mind set (believe that you are able to express bm for the sake of your baby)

Tapi nampaknya tips yang sangat basic ni tak menjawab persoalan kawan-kawan dan saudara mara yang nak cuba exclusive breastfeeding.

Soalan lazim 1 : 'Dila breastfeed Aisy lagi eh? Sampai bila? Masa Allysha dulu sampai bila?
Ya..selagi termampu dan selagi boleh. Masa Allysha dulu sempat setahun pastu Allysha sendiri dah taknak maybe dia tahu dalam perut mommy ada adik. Heee..

Soalan lazim 2 : 'Dila pakai double pump eh?boleh la..'
Takkk..saya cuma pakai Medela Swing saja. I wish to have freestyle tp tak mampu hukk.
Pump camne dan jenis ape memang penting. Tapi kalau malas pump, tak guna jugak. 
Yang penting, pump sekerap mungkin dan consistent. Kalau boleh, buat power pumping.

Soalan lazim 3 : 'Dila ada deep freezer eh?boleh la buat stock..'
Takdeee..hanya tumpang freezer mama saje. Kalau tak muat, transfer stock ke rumah mak tumpang freezer sana pulak. Tapi sekarang takde extra dah sebab Aisy dah minum banyak.
So apa yang mommy dapat pump hari ni, tu lah rezeki Aisy esok.

Soalan lazim 4 : 'Dila ada makan supplement pape ke?
Masa Allysha dulu takde makan supplement pun sebab tak perlu.
Tapi sekarang ada amik alfalfa sebab memang cuba seboleh mungkin nak membanyakkan susu. Saya bukanlah dealer shaklee ye. Tapi bila ada kawan-kawan tanya, memang akan recommend alfalfa Shaklee ni. Memang berkesan untuk menambah susu. The best supplement i have ever tried so far. 

Additional tips :
4. Supplement (for me is alfalfa)
5. Challenge yourself (saya suka letak bm storage kosong kat tepi masa buat kerja untuk ingtakan yang saya perlu fill up sebanyak mungkin. lagi banyak lagi bagus dan setkan time  perlu penuhkan dalam masa berapa hari hehe..)


Selamat mencubaaaaa!
Ingat tau.. 
'Breastfeeding, good for baby good for you!' *pegang sepanduk*

p/s: sorry dah lama tak type entry membebel so flow cerita tunggang langgang.

No comments: