There was an error in this gadget

Monday, December 30, 2013

Still..about my baby girl..


In lieu to now-so-trending blog entry, http://saatakukaupilih.blogspot.com/ 
tentang 10 tips berguna dari child psychiatrist.

1.    Biasakan dan kerapkan bawak anak main pasir, buih, rumput, dan plastesin. 
2.    Don't expose to too much things in a box.
3.    Stimulate their imitation skills.
4.    Banyakkan concept toys berbanding mainan superheroes, monsters, etc.
5.    Bila nak ajar anak bercakap, ajar word dulu, avoid sentence.
6.    Kalau budak takut strangers. Ask them to high-5. Avoid salam, hug or kiss.
7.    Bila anak buat salah. Explain instead of marah.
8.    Overly-attached to one person is not a good sign.
9.    Bila bermain, follow his interest. 
10. Bagi pilihan jawapan untuk enhance communication skill anak.

InshaaAllah.
I''ll try my best.

Really good info she shared with the reader. 
Most of my friend has read the entry which is so useful and thoughtful to us, fresh parents. To those whom have 0-3 years toddlers, itu memang entry WAJIB baca. 
As we all still learning and many times get confused why our kids were doing such behaviour.  As we all still lack of knowledge on the DOs and DON’Ts in treating our growing up kids.

Clearly, I AM A BAD MOM. Tapi kawan-kawan kata jangan rasa loser sangat. 
Biasa lah, initial phase in being parents, there’s a lot to learn and many mistakes happened. 
But we learn from mistakes right. 


My kids are so lucky for having such a cool and lovely papa.
Papa la yang banyak ajar mommy sabar dengan anak-anak dan layankan aje la kerenah diorang tu.



The hardest thing for me is to be fair to both of my kids.
im battling with myself to avoid bias towards my kids.

So far Aisy belum pandai buat benda bukan-bukan sampai Mommy sakit hati.
Tapi Allysha, Astargfirullahaladzim..
Kalau tak sabar, boleh jadi mangsa dera baby girl saya tu.

Contoh: mandi pati sirap kat carpet bulu mama, buang duit rm300 kat luar tingkap sampai hilang, celup iphone dalam air, basuh muka guna air dalam toilet bowl, simbah adik ngan air banyak sampai adik lemas, menyorok dalam almari sampai mommy kecut perut sebab tak jumpa dia, koyakkan text books mommy banyak-banyak, pecahkan compact powder eye shadow korek lipstick tuang moisturiser, berguling-guling kat lantai shopping mall, tarik curtain main gayut-gayut sampai tertanggal sume, baling hp mommy sebab video upin ipin dah habis, dan macam-macam lagi la. I am complaining? YES! I'm not tough enough to just hold all this 'HAIHHHH' moments inside..



To be positive, Mommy akan anggap setiap benda yang mencabar kesabaran tu ialah punca atau bukti anak mommy anak yang bijak k. hehe. If it is the way you learn and be happy, so I must bear to face it with an open heart.


Kadang-kadang tu bila tak tahan, memang termarah Allysha. Kesian dia.
Tapi..pastu menyesal. Sian kakak. Dia mana tau pape. Tau main dan happykan diri sendiri je.
Pastu buat sepah dan buat mommy marah sume tu pun sebab nak attention mommy.
Kakak jeolus sebab mommy asyik peluk adik je kan. I'm so sorry kakak.

Mommy yang salah kakak. Mommy masih cuba lagi nak jadi mommy yang penyabar.


MOMMY LOVES YOU SO MUCH, BABY GIRL.
YOU WILL ALWAYS BE MY BABY, ALLSYHA AZZAHRA.
Mommy sayang dua-dua.

No comments: